norsk?soldat?i?afghanistan (Foto: Forsvaret/SCANPIX)
norsk?soldat?i?afghanistan (Foto: Forsvaret/SCANPIX)

Flertallet vil ha norske soldater ut av Afghanistan

Landsdekkende undersøkelse viser at 45,7 prosent av nordmenn mener norske soldater bør trekkes ut av Afghanistan i løpet av det nærmeste året. 38,7 prosent mener soldatene bør bli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er TNS Gallup som har gjort intervjuundersøkelsen for TV 2, mellom 24. november og 1. desember.

Støtte i befolkningen

I undersøkelsen har et utvalg nordmenn svart på spørsmålet «Norge har hatt militære styrker i Afghanistan siden 2001, og det diskuteres nå om engasjementet bør fortsette. Mener du at de norske styrkene bør forbli i Afghanistan, eller bør de trekkes ut i løpet av det nærmeste året?».

45,7 prosent mener soldatene må trekkes ut nærmeste år, mens 38,7 prosent mener soldatene må bli igjen i Afghanistan. 15,6 prosent har svart at de ikke vet.

Forsvarsminister Grete Faremo sier det er viktig å ha støtte i befolkningen for det militære oppdraget.

– Betyr det at du er bekymret over resultatene i denne undersøkelsen?

– Jeg er bekymret over en situasjon i Afghanistan som er meget krevende, svarer Faremo.

Regjeringspartienes velgere er splittet. Ikke uventet vil de fleste SV-velgerne trekke soldatene ut. Men også nesten halvparten av Arbeiderpartiets velgere vil at soldatene skal hjem i løpet av det nærmeste året.

Svarene fordeler seg slik (artikkelen fortsetter):

afghallup2
afghallup2

-Dette føyer seg inn i rekken av undersøkelser i europeiske land der folk ikke har noen tro på at krigen går i riktig retning. Og det gjør at folk er kritiske til å ha tropper der, og det gjør at vi må trekke oss ut. Det sier fungerende parlamentarisk leder i SV, Heikki Holmås.

For de borgerlige partiene er det Høyres velgere som i størst grad mener soldatene må forbli i Afghanistan. 56,6 prosent av partiets velgere ønsker at norske soldater skal bli værende i Afghanistan, mot 46,9 fra Frp, 43,2 fra KrF og 44,4 fra Venstre.

Når det gjelder tilbaketrekking fordeler svarene seg slik (artikkelen fortsetter):

Afghanistan_soyler
Afghanistan_soyler

– Hva vil være Norges exit-plan?

– Vi viderefører den innsatsen som allerede er bebudet for 2010. Vi ønsker ikke å være en dag for lenge i Afghanistan. Men vi gikk inn med våre allierte og skal også ut med våre allierte svarer Faremo.