koranskole (Foto: TV 2)
koranskole (Foto: TV 2)

Stortinget forlanger rapport om koranskoler

Så sent som for to uker siden avviste utenriksminister Jonas Gahr Støre en ny gjennomgang av det omstridte prosjektet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har lenge ment at den norske støtten til koranskoler i Pakistan ikke fremmer ekstremisme. Men nå møter han motbør fra Stortinget.

Evaluerte ikke skolene

Norge har støttet 115 koranskoler i Pakistan, men denne måneden avslørte TV 2 at flere av dem er stengt fordi de støttet Taliban.

Norske myndigheter evaluerte aldri koranskolene som lå i konfliktområder som Swat-dalen. Likevel var utenriksministeren godt fornøyd med prosjektet. Senest den 20. november avviste han en ny gransking.

– Hvordan vil dere evaluere dette, blir det en ny gjennomgang?

– Nei, nå har vi gjort en grundig gjennomgang. Vi får oppsummere alt dette som er her. Men dette er et veldig veldig lite prosjekt, økonomisk sett, sa Støre til TV 2.

Uenige med statsråden

Men Stortingspolitikerne i utenriks- og forsvarskomiteen er ikke enige med Jonas Gahr Støre. Et samlet Storting vil nå be regjeringen om en full gjennomgang. Det ble klart etter komiteens møte onsdag. Formelt vil innstillingen bli oversendt Stortinget torsdag.

– Hele Stortinget er opptatt av å få en skikkelig evaluering av dette prosjektet før man eventuelt går videre. Noen av oss mener vi har nok til å sette foten ned og si at dette vil vi ikke fortsette med, sa Krf-leder Dagfinn Høybråten etter onsdagens møte.

Vil ha ny runde

Selv Arbeiderpartiets representanter på Stortinget ønsker nå en ny gjennomgang.

– Prosjektet har vært å støtte og gi elever opplæring i noe annet enn Koranen. Men vi synes det er riktig at man tar en runde på det og evaluerer resultatene av prosjektet, sier Aps medlem i utenriks- og forsvarskomiteen, Eva Kristin Hansen.

– Er det bred enighet om dette?

– Ja, det er bred enighet.

– Så det er et samlet Storting som ber om en slik evaluering?

– Ja, svarer Hansen.

Fornøyd Jensen

Også Frp-leder Siv Jensen er godt fornøyd med at stortingspolitikerne vil ettergå koranskoleprosjektet i Pakistan.

– Jeg er veldig glad for at det har fått stor oppmerksomhet, ikke minst i TV 2. Vi kan altså ikke fortsette å bruke norske skattebetaleres penger på denne måten når vi samtidig har styrker i Afghanistan for å bekjempe dette, sier hun.