Sara Johannessen (Foto: Sara Johannessen)
Sara Johannessen (Foto: Sara Johannessen)

Gatekjøkkener får stryk for lagring og hygiene

Halvparten av gatekjøkkenene sliter med kjølelagringen av varer og en fjerdedel slurver med hygienen.

Det viser en omfattende undersøkelse som Mattilsynet har utført i Buskerud, Vestfold og Telemark.

Les også: Advarer mot nattmat i jula

Les også: Æsj – ville du spist dette?

Målet med undersøkelsen var å sjekke risikoforhold knyttet til håndtering av kjøtt og Mattilsynet har foretatt 209 uanmeldte inspeksjoner i området.

– Resultatene viser at det er behov for hyppig oppfølging av regionens gatekjøkken. Det er ikke godt nok at så mange gatekjøkken har dårlig kontroll på kjøletemperatur og hygieniske forhold, sier Signe Sem, prosjektansvarlig i Mattilsynet til TV 2 hjelper deg.

Har du tips? Kontakt TV 2 hjelper deg.

Helsefare

Slurving på disse områdene kan føre til at maten gatekjøkkenene omsetter blir helsefarlig for forbrukerne. I 12 gatekjøkken fant Mattilsynet at forholdene var så alarmerende at de måtte fatte hastevedtak. Det vil si gatekjøkkenene må utbedre feilen umiddelbart.

Over 70 prosent av virksomhetene hadde regelverksbrudd med forskjellig alvorlighetsgrad og fikk påpekt mangler som måtte utbedres.

Mattilsynet sjekket også sporingene på kjøttet og ingen av de undersøkte gatekjøkkenene ble mistenkt for å omsette smuglerkjøtt.

– Det er vi fornøyd med, men vi vil fortsette å ha fokus på denne bransjen, sier Sem.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20. 30