Rafael Benitez, Arsene Wenger, Alex Ferguson (Foto: Scanpix)
Rafael Benitez, Arsene Wenger, Alex Ferguson (Foto: Scanpix)

Her er Benitez, Wenger og Fergusons beste kjøp

Sir Alex Ferguson, Arsene Wenger og Rafael Benitez har gjort noen skikkelige kupp på overgangsmarkedet. Sjekk managerprofilenes beste kjøp!

De har sittet lengst i managerstolen i Premier League med unntak av David Moyes i Everton.

Sir Alex Ferguson kom til Manchester United i 1986, Arsene Wenger til Arsenal i 1996 og Rafael Benitez har trent Liverpool siden 2004.

DEBATT: Enig eller uenig i våre vurderinger? Ta debatten i kommentarfeltet under (krever innlogging)

Alle de tre har vunnet en rekke troféer for sine klubber. Og på veien til suksessen har Ferguson, Wenger og Benitez bevist gjentatte ganger hvor viktig det er å treffe på overgangsmarkedet.

TV 2 Sporten har spurt noen av Arsenal-, Liverpool- og Manchester United-fansen i redaksjonen om hvem de mener er de beste kjøpene til manageren i favorittklubben.

Her er vår mening:
Disse stjernene vurderer Arsenal, Liverpool og Manchester United-fansen som de beste kjøpene til Wenger, Benitez og Ferguson:

Arsene Wenger - Arsenal-trener siden 1996:

1. Thierry Henry
Utvilsomt Wengers beste kjøp. Var avskiltet som kantspiller i Juventus. Wenger betalte 10,5 millioner pund og omskolerte ham til spiss. Historien taler for seg. På åtte sesonger scoret han 226 mål og ble tidenes toppscorer i Arsenal. Han ble kåret til årets spiller i England av de øvrige spillerne to ganger og av journalistene tre ganger. Han vant ligaen to ganger og FA-cupen tre ganger. Han ble toppscorer i Premier League tre ganger. Ble solgt til Barcelona for 16 millioner pund.

2. Patrick Vieira
Var fullstendig ukjent for de fleste da Wenger betalte 3,5 millioner pund for å hente ham fra Milans reservelag. Han ble en umiddelbar suksess og spilte 407 kamper for The Gunners før han ble solgt til Juventus for 18 millioner pund. I løpet av sine år i Arsenal fikk han med seg tre ligagull og fire FA-cuptriumfer.

Patrick Vieira med FA cup-pokalen i 2005 (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)
Patrick Vieira med FA cup-pokalen i 2005 (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP)

3. Marc Overmars
Wenger tok en sjanse da han hentet en kneskadet Overmars fra Ajax for 5,5 millioner pund. Men hans vanvittige fart ga Arsenal en ny dimensjon. Han vant the Double i 1998, hvor han scoret i FA-cupfinalen mot Newcastle. Spilte bare tre sesonger for Arsenal, men er selve symbolet på Wengers enorme teft på overgangsmarkedet. Ble solgt videre til Barcelona for 25 millioner pund, hvor han ikke slo til i det hele tatt. I ettertid er det blitt spekulert i om Wenger faktisk så at Overmars var forbi sitt beste og valgte å cashe inn.

4. Fredrik Ljungberg
Ikke mange hadde hørt om Fredrik Ljungberg da Wenger brukte tre millioner pund på å hente ham fra Halmstad. Ble fort en nøkkelspiller for Arsenal. Målfarlig fra sin midtbaneposisjon og var sentral da Arsenal vant ligaen i 2002 og 2004. Var også med på tre FA-cuptriumfer.

5. Kolo Toure
Ble hentet som angriper fra ASEC Mimosas for 150 000 pund. Ble flyttet bakover på banen. Først som et alternativ på midtbanen, så som høyreback, før han ble omskolert til midtstopper foran 2003/04-sesongen. Sammen med Sol Campbell utgjorde han ligaens beste midtstopperpar den sesongen - som Arsenal gikk ubeseiret gjennom. Vokste til en av Premier Leagues beste midtstoppere, før skader var med på å bidra til en dalende formkurve. Nok en gang solgte Wenger dyrt. 19 millioner pund betalte Manchester City for ivorianeren.

ARSENAL-HELT: Robert Pires takkes av Thierry Henry. (Foto: Sean Dempsey/EPA)
ARSENAL-HELT: Robert Pires takkes av Thierry Henry. (Foto: Sean Dempsey/EPA)

5. Robert Pires
Kom for 6 millioner pund fra Marseille. Etter å ha vært geniforklart i Metz, ble han sett på for treg i Marseille. Wenger så imidlertid hvilket fotballhode Pires hadde og tok sjansen på å hente ham til London. Smarte løp fikk ham ofte i scoringsposisjon og han stoppet på imponerende 84 mål på 283 kamper for The Gunners. Han ble kåret til årets spiller av journalistene i 2004. Kan se tilbake på to ligamesterskap og tre FA-cuptitler med Arsenal.

* Cesc Fabregas og Nicolas Anelka kunne også vært på denne listen. Men ettersom de kom til klubben som henholdsvis 16- og 17-åringer, så kan det sammenlignes med de fleste store talenter som kommer til storklubbene i junioralder. Fabregas kom gratis, mens Anelka kom for 500 000 pund fra Paris Saint-Germain. Han ble solgt til Real Madrid for 29 millioner pund etter et par sesonger.

Rafael Benitez, Liverpool-manager siden 2004:

1. Fernando Torres
Debuterte for Liverpool i august 2007. Stjernespissen kostet klubben 20,2 millioner pund - en «billig penge» for en spiller av Torres' kaliber. Kom fra Atlético Madrid. Allerede helt og scoringsfavoritt på Anfield - og kanskje en av verdens beste angripere. Har flere ganger fortalt om sin store kjærlighet til Liverpool, og kan bli i klubben ut karrieren.

Fernando Torres (Foto: PHIL NOBLE/REUTERS)
Fernando Torres (Foto: PHIL NOBLE/REUTERS)

2. Xabi Alonso
Kom til Liverpool i august 2004, og kostet klubben 10,7 millioner pund til Real Sociedad. Pasningskonge nummer én i Premier League, og en medvirkende årsak til triumfen i Mesterligaen i 2005 og seriesølvet i 2008. Solgt til Real Madrid i sommer - og er dypt savnet.

3. Jose Manuel «Pepe» Reina
Ble kjøpt til Liverpool i juli 2005. Liverpool punget ut med seks millioner pund til Villarreal. Beviser gang etter gang at han er en keeper i verdensklasse.

4. Javier Mascherano
Debuterte for Liverpool i februar 2007. Den argentinske landslagsstjernen kostet klubben 18,6 millioner pund. Kjøpt fra West Ham, og har markert seg som en av Liverpools viktigste spillere. Gjør grovarbeidet på midtbanen.

Javier Mascherano (Foto: -/AFP)
Javier Mascherano (Foto: -/AFP)

5. Dirk Kuyt
Arbeidsjernet debuterte for Liverpool i august 2006. Ble kjøpt for ni millioner pund fra nederlandske Feyenoord. Stor stjerne hos Liverpool-fansen. Nederlenderen gir alltid 100 prosent, og spiller sjelden en dårlig kamp.

Sir Alex Ferguson, Manchester Uniteds manager siden 1986:

1. Eric Cantona
Fergusons største genistrek? Eric Cantona hjalp Leeds til seriegull i sesongen 1991/1992. Året etter ble han imidlertid solgt til Manchester United for 1,2 millioner pund – og resten er historie. Bidro til at United vant tre seriegull før han la opp etter 1997-sesongen.

SJOKK 10: Eric Cantona forlot regjerende ligamester Leeds til fordel for konkurrent Manchester United. (Foto: EPA/Michael Stephens/NTB scanpix)
SJOKK 10: Eric Cantona forlot regjerende ligamester Leeds til fordel for konkurrent Manchester United. (Foto: EPA/Michael Stephens/NTB scanpix)

2. Roy Keane
Kom til Manchester United fra Nottingham Forrest i 1993 for 3,75 millioner pund som var ny overgangsrekord i England på det tidspunktet. Spilte 12 sesonger for de røde djevlene, og vant en rekke troféer – inkludert Mesterligaen i 1999.

3. Wayne Rooney
Wayne Rooney er trolig den store favoritten til flertallet av United-fansen. Snappet opp fra Everton like før overgangsvinduet stengte 31. august 2004. Rooney har vunnet titler på rekke og rad med United - og har flere ganger uttalt at han vil bli klubben ut karrieren.

4. Peter Schmeichel
Ble kjøpt fra Brøndby for 530.00 pund i 1991 – en pris Sir Alex Ferguson tidligere har omtalt som «historiens største røverpris». Markerte seg som verdens beste keeper på Old Trafford, og vant blant annet Mesterligaen i 1999 før han forlot klubben sesongen etter.

5. Cristiano Ronaldo
Mange stusset da Sir Alex Ferguson bladde opp 120 millioner kroner for 18 år gamle Ronaldo fra Sporting Lisboa i 2003. Vant tre strake Premier League-gull, og Mesterligaen i 2008 i en sesong Ronaldo scoret totalt 42 mål før han ble solgt til Real Madrid for himmelske 832 millioner kroner foran årets sesong.

Cristiano Ronaldo  (Foto: Martin Rickett/EPA)
Cristiano Ronaldo (Foto: Martin Rickett/EPA)

Vil du gjøre et gullkjøp? Spill Pr League-manager her!

5. Ruud van Nistelrooy
Ble hentet til Manchester United for 19 millioner pund i 2001 – og viste umiddelbart sine scoringsegenskaper. Vant gull med United i sesongen 2003, etter å ha scoret over 40 mål i løpet av hele sesongen. Totalt ble det 219 kamper og 150 mål for United, før han ble solgt til Real Madrid i 2006.

DEBATT: Enig eller uenig i våre vurderinger? Ta debatten i kommentarfeltet under!