STO BAK: En islamistgruppe som sier den handlet på vegne av den tsjetsjenske opprørslederen Dokku Umarov (lille bildet) påtar seg ansvaret for terroraksjonen mot et passasjertog i Russland. (Foto: Montasje)
STO BAK: En islamistgruppe som sier den handlet på vegne av den tsjetsjenske opprørslederen Dokku Umarov (lille bildet) påtar seg ansvaret for terroraksjonen mot et passasjertog i Russland. (Foto: Montasje)

Påtar seg skylden for russisk togterror

Islamistgruppe hevder i brev at de sto bak terrorangrep i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge nettstedet kavkazcenter har en islamistgruppe påtatt seg skylden for togterroren som kostet 39 menneskeliv fredag.

Nettstedet har mottatt et brev fra en gruppe som kaller seg «de kaukasiske hellige krigerne», og i dette brevet sier gruppen at terroraksjonen er en av flere aksjoner rettet mot strategiske mål i Russland.

– Ble utført som planlagt

Nettstedet har gode kontakter til opprørsgrupper i regionen, og er regnet for å være et talerør for de muslimske opprørsgruppene i regionen.

Dette sto i brevet fra islamistgruppen som ble mottatt tirsdag kveld:

– Vi erklærer at denne operasjonen ble forberedt og utført som planlagt - med suksess - i rekken av aksjoner mot strategisk viktige mål, etter ordre fra emiren av Kaukasus, Dokka Umarov (...) Vi erklærer at vi vil gjøre alt som står i vår makt for å spre jihad for å underminere Russlands økonomi, så Russland ikke har muligheten til å utnytte ressursene i Kaukasus, heter det i meldingen.

Dokka Umarov er en tsjetsjensk opprørsleder som har deltatt i begge borgerkrigene i Tsjetsjenia etter at Sovjetunionen kollapset i 1991. Seksbarnsfaren er den selverklærte lederen, eller emiren, av de islamistiske militante opprørsgruppene i nord-Kaukasus.

Varsler flere aksjoner

Nevsky Express-toget hadde høy hastighet da det sporet av like ved byen Bologoye mellom Moskva og St. Petersburg like etter klokken 20.30 fredag kveld, og lørdag bekreftet det russiske sikkerhetspolitiet FSB at denne togavsporingen skyldtes terror.

I meldingen fra islamistgruppen hevdes det at terrorceller er sendt inn i Russland for å utføre flere aksjoner.

– Flere sabotasjegrupper er i år lært opp og sendt inn i Russland for å utføre operasjoner på fiendens territorier (... )Vi advarer Russlands ledere om at sålenge de ikke stopper drapene på uskyldige muslimer, forbeholder vi oss retten til å utføre egnede militære operasjoner mot den sivile befolkningen i Russland, står det i brevet som er undertegnet «det militære hovedkvarteret for det kaukasiske emiratet».