fedme (Foto: TV 2)
fedme (Foto: TV 2)

Fra 120 til 0 sykedager etter fedmeoperasjon

Sissel Kyta Elnes hadde 120 sykedager på grunn av overvekt. Etter fedmeoperasjon er hun i full jobb igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2008 hadde Sissel Kyta Elnes 120 sykedager på grunn av sykelig overvekt, diabetes og hjerteproblemer. Helse-Norge tilbød henne fedmeoperasjon om tre år. Da pantsatte moren hennes huset sitt, og 40-åringen ble øyeblikkelig operert på privat sykehus. Nå er hun frisk, 40 kilo lettere og sykefraværet er på null.

40-åringen fra Jevnaker er tilbake i full jobb i firmaet hvor hun har vært ansatt i ni år.

– Jeg har fått et nytt liv! Før var alt tungt. Jeg slet med å gå i trapper. Det var vanskelig å være aktiv med mine to små barn. Jeg har hatt diabetes de siste årene, besvimt på grunn av tung pust og hjerteproblemer. Nå er alt så mye lettere, jubler småbarnsmoren.

I fjor hadde hun 120 sykedager.

– Jeg ble lett syk, og overvekten min førte til mange andre plager. Siden jeg ble operert for elleve måneder siden, har jeg ikke vært syk en eneste dag. Jeg har ikke hatt svineinfluensa engang, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Sykelig overvekt

Elnes veide 126 kilo. Hun var definert som sykelig overvektig, og fedmen hennes kvalifiserte til operasjon. Hun har vært i samtale med Aker sykehus som opplyste at hun måtte forberede seg på å vente i tre år på operasjonen.

– Min helse var så dårlig at jeg ikke kunne vente i tre år. Jeg var så elendig, og man blir helt desperat. Jeg hadde prøvd alt av kurer og slankeprogram. Hodet mitt hadde viljen, men kroppen min klarte det ikke. En operasjon var siste mulighet, sier hun.

Aleris i Oslo er det private sykehuset i Norge som utfører flest fedmeoperasjoner. 600 fedmepasienter er operert i år. De har alle en BMI på over 40, eller BMI på over 35 med tilleggssykdommer. En operasjon ved Aleris, kombinert med et livslangt oppfølgingsprogram og forberedelse til operasjonen, koster 138 000 kroner.

Til slutt pantsatte moren til Elnes huset sitt, og hun tok opp 140 000 kroner i lån til fedmeoperasjon på privatklinikken.

Ventet fire uker

– På Aleris var ventetiden fire uker. Og dagen etter operasjonen var jeg ute og gikk i gangene, kuttet alle tabletter og ble faktisk helt frisk. Det er jo nesten ikke til å tro, sier Elnes.

Flere pasientgrupper med varig, alvorlig sykdom får særfradrag på skatten for utgifter i forbindelse med sykdommen.

– Jeg trodde jeg kunne få igjen 28 prosent, rundt 40 000 kroner på skatten. Men det viste seg at dette ikke gjelder fedmepasienter, operert på private sykehus. Det synes jeg er forkastelig. Jeg har betalt operasjonen selv, sykefraværet mitt er nede i null, og sånn sett har jeg faktisk spart penger for staten. Det må jo være god helseøkonomi å støtte disse operasjonene, mener 40-åringen.

Svenske undersøkelser viser at 70–80 prosent av de fedmeopererte blir kvitt både diabetes og høyt blodtrykk. Både Sverige og Danmark opererer dobbelt så mange sykelig overvektige som Norge, i forhold til folketallet.

– De fleste av våre pasienter har stått lenge i kø i det offentlige. De orker ikke mer. Med tanke på at mange av disse er tikkende bomber når det gjelder alvorlige tilleggssykdommer, blir de ikke særlig prioritert, mener administrerende direktør Grethe Aasved i Aleris Helse.

Den private klinikken tjener penger på at fedmepasientene ikke prioriteres høyere i Norge.

– De pasientene som kommer hit, vet hva de får. I tillegg til selve operasjonen har vi god oppfølging med hensyn til helsesjekk, kosthold og annen veiledning livet ut, sier Aasved.