laksekrangel (Foto: TV 2)
laksekrangel (Foto: TV 2)

Lusemøte endte med krangel

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen hadde invitert Norges- Jeger- og Fiskerforbund for å diskuterte lusekrisen i norsk oppdrett. Møtet endte med full krangel på gangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kravet til fiskeriministeren er at det må settes i gang slakt i de oppdrettsanleggene som er hardt rammet av lakselus. Espen Farstad i Norges jeger- og fiskerforbund (NJFF) viser til at alle fagmiljøer i Norge støtter kravet.

– Dette handler om store økonomiske interesser, slår informasjonssjef Farstad i NJJF fast og sender samtidig et blikk på fiskeriministeren som selv er eier i oppdrettsselskapet, Sinkaberg-Hansen.

Sinkaberg-Hansen er blant de største på oppdrettsfisk i Norge og er under politietterforskning for nettopp lakselus.

Vil ikke bidra til slakt av egen fisk

– Frykter fiskeriministeren store økonomiske tap for sitt selskap?

– Når det gjelder spørsmål om den bedriften får du snakke med daglig leder, er Berg-Hansens kontante svar.

– Er ikke du en stor medeier i den bedriften?

– Stor og stor – jeg har en eierandel på 10,7 prosent, men jeg har ikke innflytelse på hva som skjer i det selskapet, sier Berg-Hansen.

Kritikerne som møtte fiskeriministeren i dag slår fast at dette handler om den klassiske konflikten mellom miljø og næring, der miljø nok en gang taper.

– Denne gangen er det villaksen og sjøørreten som ofres, sier en opprørt Farstad

Kan ikke ha tillit til næringen

I forrige uke hadde fiskeriministeren et krisemøte med næringen om lakselusproblematikken. Da uttalte fiskeriministeren at hun hadde full tillit til at næringen ryddet opp.

– Vi kan ikke ha tillit til næringen. I 10–15 år har næringen sagt at de skal løse sine miljøproblemer. Det er med dagens lusekrise tre-fire ganger mer lus enn i fjor, også da var det for mye lus. Det viser at næringen ikke har kontroll og tar ikke ansvar. Det ansvaret må nå regjeringen ta, sier generalsekretær Rasmus Hansson.

Lisbeth Berg Hansen nøyde seg å vise til Mattilsynet som ansvarlig fagorgan selv må vurdere hvert enkelt tilfelle.