Åge Hareide (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Åge Hareide (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Hareide varsler et offensivt Viking

Vikings nye trener Åge Hareide vil gi Stavanger-publikummet offensiv fotball.

Tirsdag formiddag ble det klart at Norges tidligere landslagssjef Åge Hareide blir ny hovedtrener for Tippeligaklubben Viking.

Stavanger-laget har lenge hatt Hareide som sitt førstevalg til jobben og mandag kveld kom etter det TV 2 Sporten erfarer til muntlig enighet.

Tirsdag offentliggjorde klubben at Hareide har blitt enig med klubben om en toårskontrakt.

- Enkelt valg
Suksesstreneren skal ha vært ønsket av flere klubber, men Hareide, som for tiden er på ferie på Gran Canaria, hevder det var et enkelt valg å takke ja til Viking.

- Viking var veldig konkrete i samtalene med meg. De involverte mange i prosessen, de viste meg Viking i dag, og hva de ønsker med Viking i fremtiden. Det er en klubb som er godt rigget for toppfotball med en flott stadion, gode fasiliteter, en god organisasjon, et spennende ungt lag, et flott publikum og rike fotballtradisjoner. Da var det egentlig ikke så vanskelig å si ja til det, sier Hareide til TV 2 Sporten.

Vil vente med spillerkjøp
Han har ikke gjort seg opp noen tanker om hvorvidt han vil gjøre endringer på Viking-stallen.

- Det må jeg nesten få komme tilbake til for jeg har ikke satt meg så veldig inn i hver enkelt spiller, så for å yte alle rettferdighet tror jeg at jeg skal bruke litt tid på det før jeg kan uttale meg om kapasitet og muligheter med det laget, sier han.

Hareide, som tidligere har vunnet seriegull med Helsingborg, Rosenborg og Brøndby mener han først og fremst kan tilføre Viking erfaring på trenerbenken.

- Jeg får bruke den erfaringen jeg har fra andre gjennom et langt fotballiv. Jeg vet det er veldig mye god kompetanse i den sportslige ledelsen i Viking så får vi sammen prøve å utforme en vei som skal være positiv både for laget og for klubben.

Varsler offensiv spillestil
Åge Hareide ble tidvis kritisert for å spille for defensivt under sin tid som norsk landslagssjef. 56-åringen varsler imidlertid at han vil bygge opp sitt Viking rundt en angrepsorientert fotballfilosofi.

- Jeg er på veldig opptatt av å få frem det beste i hver enkelt spiller og å skape lag som er offensive og som vil fremover i banen, selv om det gir risiko for at det kan koste oss noe bakover. Jeg tror at publikum vil ha det sånn og som regel gir det også gode resultater å spille på den måten.

Lang trenerkarrière
Åge Hareide har vært på jakt etter nye utfordringer etter at han ikke klarte å redde den svenske Allsvenskan-klubben Örgryte fra nedrykk.

Nordmannen kom inn som redningsmann da klubben var i en håpløs situasjon og bare hadde sanket to poeng etter 12 kamper. Til tross for langt bedre poengfangst under Hareide klarte ikke laget å unngå nedrykksplass.

Hareide takket selv nei til å fortsette som trener for klubben. Han skal også ha takket nei til et tilbud fra Allsvenskan-klubben Helsingborg som han trente til seriegull i 1999.

56-åringen har også vært trener i Rosenborg, Molde og danske Brøndby.