PREGET: AIDS viste seg å forandre kjendisverden for alltid med sanger, filmer og dødsfall som satte søkelyset på sykdommen.
PREGET: AIDS viste seg å forandre kjendisverden for alltid med sanger, filmer og dødsfall som satte søkelyset på sykdommen.

Slik forandret AIDS kjendisverden

Den grusomme sykdommen har preget både filmer, låter og kjendiser gjennom tidene.

Aids er ikke bare en sykdom som preger de fattige miljøene i verden. Flere verdenskjente artister har dødd som følge av den alvorlige sykdommen, og både filmer og låter har bidratt til å sette søkelyset på aids.

Nedenfor finner du mange eksempler på hvordan aids har vært med på å prege populærkulturen.

Disse kjendisene døde av Aids


Freddie Mercury
Queens frontfigur og vokalist døde 24. november 1991, bare en dag etter at sykdommen var offentliggjort. Hans kjæreste Jim Hutton, som også testet HIV-positivt i 1990 bodde sammen med Mercury de seks siste årene og stelte han frem til hans død.

Freddie-Mercury
Freddie-Mercury

Anthony Perkins
Den amerikanske skuespilleren er mest kjent som Norman Bate i Alfred Hitchcocks film «Psycho». Til tross for hans kamp mot aids medvirket han i mange TV-produksjoner i tillegg til «Psycho»-triologien. Skuespilleren døde 60 år gammel 12. september i 1992.

Eric "Eazy E" Wright
I 1995 ble rapperen lagt inn på sykehuset i Los Angeles med mistanke om kronisk astma. Dette skulle vise seg å være aids, og tilstanden forverret seg betydelig med det samme. Fra sykehussengen giftet Wright med sin kjæreste – og mor til hans barn. Ti dager etter innleggelsen døde artisten, bare 31 år gammel.

Les om flere artister som har dødd av aids her

Sanger som omhandler aids

Bruce Springsteen - Streets of Philadelphia
I 1994 vant sanger -og låtskriveren en Academy Awards for sangen som er soundtracket til filmen «Philadelphia». Både låta of filmen omhandler en homofil mann som dør av aids.

Bruce-Springsteen
Bruce-Springsteen


Salt N Pepa - Let's talk about AIDS
Den kjente låta om sikker sex «Let's talk about sex» ble senere gitt ut i en alternativ versjon der ordet «sex» ble byttet ut med «aids».

Lyrikken til den nye versjonen var direkte laget for å spre budskapet om aids og HIV.

Salt-N-Pepa
Salt-N-Pepa

Cyndi Lauper - Say a prayer
Låta ble skrevet for en nær venn av artisten som døde som følger av aids.

Artisten er også en av flere kjendiser som har designet en t-skjorte i samarbeid med H&M og «Designers Against Aids to raise HIV/AIDS». Kampanjen som er dekket over hele verden er rettet særlig mot de ungdommer.

Cyndi-Lauper
Cyndi-Lauper

Les om flere kjente låter om aids her

Filmer om aids

Philadelphia
Denzel Washington og Tom Hanks setter søkelyset på aids-epidimien i denne filmen fra 1993. Filmen var en av de første Hollywood-filmene som tar opp temaet rundt homoseksualitet.

INSPIRERT: Tom Hanks bidro til å sette søkelyset på en av verdenshistoriens
  største utfordringer.
INSPIRERT: Tom Hanks bidro til å sette søkelyset på en av verdenshistoriens største utfordringer.


Rent
Filmen som er en moderne versjon av operaen «La Boheme» viser historien om åtte venner som omfavner den bomhemske livsstillen i Lover East Side på Manhattan i 1989. Gjennom årenes løp opplever karakterene fattigdom, stoffavhengighet, svik, forsoning og ikke minst aids. Tross motgangen finner de støtte og håp i hverandre.

Breaking the Surface - The Greg Louganis Story
Filmen som er basert på bestselgerboken med samme navn tar for seg historien om en OL-utøver som kjemper sin kamp mot aids.

breaking-the-surface
breaking-the-surface


Les om flere filmer som omhandler aids

Se flere godbiter på waschera.no