I nettutgaven av lokalavisen Gjengangeren ble det gjengitt en tegning av en mann i begynnelsen av 60 årene som er dømt for overgrep mot barn. (Foto: Faksimile fra Gjengangerens nettsider)
I nettutgaven av lokalavisen Gjengangeren ble det gjengitt en tegning av en mann i begynnelsen av 60 årene som er dømt for overgrep mot barn. (Foto: Faksimile fra Gjengangerens nettsider)

Lokalavis viste usladdet tegning av pedo-dømt

Naboer advarte mot overgrepsdømt mann i sekstiårene. Lokalavisen la ut usladdet tegning av mannen på nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avisen Gjengangeren la tirsdag morgen ut på sine nettsider en faksimile av et flygeblad som er lagt ut i et ukjent antall postkasser i Hortensområdet i forrige uke.

Flygeblader advarte mot nabo

I flygebladet advares naboer mot en mann i alderen i begynnelsen av 60-årene som skal være dømt for overgrep mot barn. Mannen ble identifisert med navn, adresse, omtrentlig alder og en tegning.

VISTE IKKE ANSIKTET: I papirutgaven av Gjengangeren ble ikke
  tegningen av mannen i 60-årene vist
VISTE IKKE ANSIKTET: I papirutgaven av Gjengangeren ble ikke tegningen av mannen i 60-årene vist
Dette er et utdrag av teksten i flygebladet, som ikke er underskrevet:

«Han er tykk, har snille øyne og skjegg. Kan minne om en julenisse. Denne mannen er alt annet enn en snill julenisse. Han heter xxx og er en særdeles farlig, pedofil overgriper. Han er dømt for 70 overgrep helt fra 1970 og til i dag ... Denne gamle grisen er akkurat kommet ut av fengsel etter å ha sluppet ut etter halv soning ... Nå må vi gjøre noe slik at slike djevelske mennesker stoppes. Han bor i ditt nabolag!»

Nyhetsredaktør beklager tabbe

I nettutgaven av nyhetssaken var tegningen av mannen ikke sladdet, mens papirutgaven viste bare deler av mannens hode.

Nyhetsredaktør Audun Bårdseth sier til tv2nyhetene.no at det å publisere den usladdete versjonen på nettet var en glipp som avisen rettet opp i tirsdag formiddag.

– Tegningen gikk ut usladdet på nett. Det var feil, og vi beklager, sier Bårdseth. Han mener at det ikke er mulig for folk å identifisere mannen utifra tegningen.

Han sier at nyhetsoppslaget, tross den stygge glippen på nettet, har satt igang en debatt i lokalsamfunnet om spredningen av disse flygebladene er å betrakte som offentlig gapestokk eller nødvendig folkeopplysning.

– Vi har vært bevisste på at vedkommende som er utsatt for denne sjikanen, har sonet sin straff og har gjort opp for seg, sier Audun Bårdseth.

Etterforskes som sjikane

Politiet i Horten etterforsker spredningen av flygebladene som mulig sjikane, og sier at den eller de som står bak denne handlingen kan bli straffeforfulgt.

– En kan jo stille spørsmål ved om dette skal bidra til å trygge barna eller om hensikten er å henge ut en person. Vi ønsker ikke å hjelpe de som har distribuert denne skitten ved å gi økt oppmerksomhet rundt saken, sier politiinspektør Eskil Bredesen ved Horten politistasjon til lokalavisen.

I flere land, blant annet USA, går man mye lenger i å advare mot pedofile. Bør pedofile henges ut? Si din mening!