lone_snotun
lone_snotun

Frykter for pasientenes liv

Akershus universitetssykehus kutter budsjettene med 300 millioner kroner i 2010. Det går ut over psykiatrien, og ansatte frykter for pasientenes liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Elvestad i Nes kommune bor 18 alvorlig psykisk syke mennesker. Beliggenheten i idylliske omgivelser, med aktiv bruk av naturen i behandling er ifølge ansatte unik og viktig.

– Det at behandlingen også foregår ute, er unikt med Elvestad. Du slipper å se rett inn i en betongvegg, du kan gå ut og kjenne friheten, forteller Lone Snøtun.

Kan bli nedlagt

Hun har jobbet som sykepleier her i mange år.

Flere av pasientene på Elvestad er så syke at de har forsøkt å ta sitt eget liv. De ansatte er stolte av behandlingen de gir og mener beliggenhet og tilbudet gir positive resultater for pasientene.

Men Elvestad kan bli nedlagt. Akershus universitetssykehus skal spare 300 millioner kroner neste år, og noe av kuttene skal gjøres i psykiatrien.

– Det synes vi er sjokkerende. Vi reagerer med vantro. Etter en opptrappingsplan på ti år der psykiatrien skal styrkes klarer vi ikke å forstå at et så viktig tilbud med så god kompetanse kan bli lagt ned, sier Hege Rønsen, som er sykepleier ved Elvestad.

Flere poster i fare

Sammen med kollega Lone Snøtun er hun svært bekymret for konsekvensene dette kan få for pasientene.

– Vi frykter rett og slett for pasientenes liv, sier Snøtun.

I tillegg til Elvestad, vil akuttpsykiatriske poster på Jessheim, Lillestrøm og Grorud trolig også bli fjernet. Likevel er direktøren for psykisk helsevern hos Ahus trygg på at dette ikke vil få noen konsekvenser for pasientene.

– Vi mener det ikke skal ha noen skadelige konsekvenser, det blir en omlegging av tilbudet. En omlegging og en tilpassing. Dette skal skje gradvis i løpet av året, og vi mener det ikke vil ha noen skadelig effekt for pasientene, sier Trond Rangnes, direktør for psykisk helsevern.