Dataspill, data (Foto: SCANPIX)
Dataspill, data (Foto: SCANPIX)

Dette er årets ord

Mer populært enn «Obama» og «H1N1». Vinneren begynner på T.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen over, ingen ved siden. Årets ord er Twitter.

Kåringen er gjort av Global Language Monitor (GLM), et Texas-basert overvåkingssystem som dokumenterer og analyserer trender innen språk verden over.

Slår presidenten

Ifølge GLM er «Twitter» det mest populære ordet innen trykte og digitale medier verden rundt i 2009. «Obama» er nummer to på lista, mens «H1N1» kaprer tredjeplassen.

En av Twitters grunnleggere, Biz Stone, ved åpningen av Twitter-konferansen
  i Los Angeles i september. (Foto: MARK RALSTON/AFP)
En av Twitters grunnleggere, Biz Stone, ved åpningen av Twitter-konferansen i Los Angeles i september. (Foto: MARK RALSTON/AFP)

Twitter er altså det sosiale mediet som har spredt seg med epidemisk hastighet det siste året. Poenget er å svare på spørsmålet «What's happening?» med 140 tegn. Twitter har blitt umåtelig populært, både blant folk, organisasjoner og myndighetspersoner.

At Obama er mye omtalt, kommer neppe som en overraskelse på noen. H1N1 er betegnelsen på viruset som gir svineinfluensa.

Mange nye ord

Sjefen i GLM, Paul JJ Payack, sier de ble noe overrasket over at Twitter kapret førsteplassen.

– Ordets suksess skyldes ikke bare at sosiale medier tar verden med storm, men fordi det er et morsomt ord som har skapt et helt nytt ordforråd som tweets, twictionaries og twitterature, sier payack til den britiske avisen Guardian.

– Det er som Obama – det er ikke så mye som rimer med Gordon Brown eller George W. Bush – men du kan med Obama, og du kan med Twitter, sier han.

Unfriend

En annen kåring foretatt av New Oxford American Dictionary plasserer ordet «unfriend» som årets ord. Også dette ordet har med sosiale medier å gjøre og viser til hva man gjør om man fjerner en venn på sosiale nettverk som Facebook, skriver comon.dk.