Pressekonferanse med frilansjournalist Pål Refsdal / Novemberfilm i Arendal mandag ettermiddag. (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)
Pressekonferanse med frilansjournalist Pål Refsdal / Novemberfilm i Arendal mandag ettermiddag. (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)

– Refsdal er en cowboy

TV 2s Fredrik Græsvik mener Pål Refsdal er uaktsom og trosser advarsler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Journalist Pål Refsdal ble tatt til fange av en Taliban-gruppe i Afghanistan mens han gjorde opptak til en dokumentarfilm. Norske medier visste om saken en hel uke uten å skrive om den fordi det ifølge Utenriksdepartementet kunne satt livet hans i fare.

Les også:
Norsk journalist løslatt etter Taliban-kidnapping
Refsdal: – Vi fikk beskjed om at vi skulle henrettes
Derfor tiet mediene om kidnappingen

Saken fikk voldsom oppmerksomhet da det omsider ble kjent at Refsdal var satt fri og var i god behold. Saken reiste en rekke diskusjoner, blant annet om fortielsen i norske medier og om hvor langt norske myndigheter skal strekke seg for å hjelpe nordmenn som havner i trøbbel.

Cowboyen Refsdal

Fredrik Græsvik, utenriksreporter i TV 2, mener Refsdal er en cowboy. I sin blogg skriver Græsvik at han har kjent Refsdal lenge og at han tar seg inn i farlige områder uten sikkerhetsnett.

fredrik_græsvik680 (Foto: TV
  2 )
fredrik_græsvik680 (Foto: TV 2 )
«Noen ganger reiser han inn under falske premisser. Kanskje ikke så rart at de som holdt ham fanget ikke visste om han var spion eller journalist?», skriver Græsvik.

Les hele bloggen og diskuter saken: Cowboyen Pål Refsdal

Skutt av UCK

Græsvik skriver om en gang han fikk beskjed om at en av TV 2s medarbeidere var skadd under en skuddveksling mellom serbiske styrker og den kosovoalbanske geriljaen UCK. Det viste seg at det var Refsdal som var skutt, og at han hadde på seg papirer som viste at han jobbet for TV 2. Det var ikke riktig.

Græsvik påpeker at skikkelig sikkerhetsopplegg i farlige deler av verden koster penger og at det er ressurser Refsdal kanskje ikke har råd til som frilanser. NRK som oppdragsgiver har sviktet når de ikke har forsikret seg om at reisen var forsvarlig, skriver Græsvik.

«Lakmustesten NRK burde ha foretatt før de ga Refsdal penger til et prosjekt i Afghanistan, var om han skulle ut på et oppdrag NRK-ledelsen ville sendt egne medarbeidere på», skriver Græsvik.

Jobber med filmen

Refsdal jobbet for selskapet Novemberfilm da han ble tatt til fange. Daglig leder i Novemberfilm, Kjetil Johnsen, sier til tv2nyhetene.no mandag ettermiddag at verken selskapet eller Refsdal ønsker å kommentere saken mer inntil videre.