Politi opprørsbiler (Foto: TV 2)
Politi opprørsbiler (Foto: TV 2)

Disse bilene skal holde demonstrantene unna Obama

Politiet trente med opprørsbiler i forkant av fredsprisutdelingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De kom på rekke og rad. Politibilene kjørte rolig forbi treningen på kolonne- og formasjonskjøring mandag formiddag. I forkant av president Obamas besøk i Oslo, overlates ingenting til tilfeldighetene.

– Det er en gedigen oppgave og en planlegging som vi ikke har sett maken til i norsk politihistorie, sier visepolitimester i Oslo, Roger Andresen til TV 2.

Knut Storberget bekreftet til TV 2 i helgen at så mange som 2500 politifolk skal passe på årets fredsprisvinner.

19 politidistrikt i Sør-Norge må sende mannskap til hovedstaden i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris.

Mobilt gjerde

Under demonstrasjonen på Fornebu viste politiet fram sine største antiopprørsbiler. De hvite lastebilene er utstyrt med enorme gjerder i front, som brukes mot eventuelle demonstranter.

– En av endringene er at vi bruker kjøretøy i front i stedet for politi med skjold og køller. Dette er bedre både for politiet og demonstrantene, ikke minst fordi det blir mindre personskader, sier Andresen.

En rekke organisasjoner har henvendt seg til politiet for å be om lov til å ytre seg under Obamas besøk. Politiet beskriver dialogen med demonstrantene som god.

– Vi har en god dialog med dem som ønsker å ytre seg, og de har budskap i fokus. Det er noe politiet lever godt med. Arrangørene fremstår som ansvarlige på en veldig god måte, sier stabssjef Johan Fredriksen til TV 2.

Samarbeid med Secret Service

I tillegg til den norske politistyrken, vil presidentens følge telle om lag 200 agenter fra Secret Service. Sikkerhetsopplegget rundt presidenten blir dermed det mest omfattende i Norge noensinne.

– Det er ikke første gang vi samarbeider med Secret Service, og vi har bare gode erfaringer, sier visepolitimesteren.

Ny dimensjon

Da president Clinton besøkte Oslo i 1999 var det 700 politifolk i sving. Den voldsomme økningen i antall politifolk er et svar på et mer utfordrende trusselbilde rundt den amerikanske presidenten.

– Vi må ta noen dimensjoner innover oss som vi ikke er vant med etter norske forhold. I tillegg er dette en Nobel-utdeling med stort fokus, og som er kjent lang tid i forveien, sier stabssjef Fredriksen.

Men både stabssjefen og visepolitimesteren føler seg i god rute før besøket av verdens mektigste statsleder.

– Jeg sover veldig godt. Dette skal gå bra, sier Andresen.

Politiet trener til obama (Foto: TV 2)
Politiet trener til obama (Foto: TV 2)