TRODDE HAN SKULLE DØ: Osama bin Laden skrev sitt testamente da koalisjonsstyrkene angrep Tora Bora fjellene i 2001. (Foto: Stella Pictures)
TRODDE HAN SKULLE DØ: Osama bin Laden skrev sitt testamente da koalisjonsstyrkene angrep Tora Bora fjellene i 2001. (Foto: Stella Pictures)

– Bin Laden regnet med å dø

Terrorlederen skrev sitt testamente i desember 2001.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en ny rapport fra Senatets utenrikskomité, signert komiteens leder John Kerry, heter det at al-Qaida-sjefen Osama bin Laden forberedte seg på å dø i desember 2001, da koalisjonsstyrkene nærmet seg hans hovedkvarter i Tora Bora-fjellene i Afghanistan.

Nektet konene å gifte seg på nytt

«Allah er mitt vitne på at kjærligheten til jihad og det å dø for Allah har gjennomsyret mitt liv», skrev bin Laden i testamentet, som det nå er offentliggjort deler av.

Amerikanske styrker angriper al-Qaida-stillinger i Tora Bora-området
  15. desember 2001. (Foto: Romeo Gacad)
Amerikanske styrker angriper al-Qaida-stillinger i Tora Bora-området 15. desember 2001. (Foto: Romeo Gacad)
– Bin Laden regnet med å dø. Hans siste vilje og testamente som han skrev 14. desember, gjenspeilet hans skjebnetro, heter det i rapporten som ble offentliggjort mandag.

Osama bin Laden skal i forbindelse med sine dødsforberedelser ha instruert konene sine til å ikke gifte seg på nytt, og unnskyldte seg overfor barna sine for at han hadde viet sitt liv til jihad - hellig krig.

Sviktet sine krigere

På et tidspunkt etter at bombingen av Tora Bora-komplekset hadde startet, fanget amerikanerne opp en radiosamtale mellom bin Laden og hans menn, der saudiaraberen ba om unnskyldning for at de var fanget i fjellområdet.

11. desember sa bin Laden i en samtale til sine menn at han hadde sviktet dem, og at det var i orden dersom de overga seg.

Den amerikanske hæren kunne ha fanget Osama bin Laden i 2001 dersom de hadde satset på et angrep i Tora Bora-fjellene.

– Bush satset ikke militært

Men den daværende Bush-administrasjonen ville ikke satse nok militært, og dermed glapp muligheten til å fange verdens mest ettersøkte mann, heter det i rapporten.

Mengder av ammunisjon ble funnet ved inngangen til en av hulene
  i Tora Bora-komplekset. (Foto: Romeo Gacad)
Mengder av ammunisjon ble funnet ved inngangen til en av hulene i Tora Bora-komplekset. (Foto: Romeo Gacad)
Færre enn 100 amerikanske spesialsoldater var i området, og avgjørelsen om å ikke sette inn større styrker førte til at terrortoppen og hans livvakter kunne forsvinne uskadd inn i Pakistan to dager etter at han hadde skrevet testamentet.

– Å fjerne al-Qaida-lederen fra slagmarken for åtte år siden kunne ha eliminert ekstremisttrusselen i verden, skriver utenrikskomiteen.

– Men beslutninger som åpnet døra slik at bin Laden kunne flykte til Pakistan, tillot ham å vokse som en potent symbolsk figur som fortsetter å tiltrekke seg fanatikere, heter det videre.

Har kostet 243 milliarder dollar

Ifølge rapporten avviste den amerikanske hærledelsen anmodninger om forsterkninger til de ugjestmilde Tora Bora-fjellene, der bin Laden og hans krigere skjulte seg.

I stedet for å bruke avanserte amerikanske bakkestyrker, lente man seg på flyangrep og afghanske militsgrupper.

Men dette var ikke nok til å hindre at Osama bin Laden greide å komme seg over grensa til Pakistan, slår rapporten fast.

I rapporten kommer det også fram hva krigen mot terror har kostet amerikanske skattebetalere:

243 milliarder dollar for de første åtte årene, og ytterligere 70 milliarder dollar for det inneværende budsjettåret.

Les hele rapporten her (ekstern lenke, PDF-fil)

(TV 2/NTB)