Nordmenn kjøper dødshjelp i Sveits

Flere nordmenn er villige til å betale 60.000 kroner til den sveitsiske klinikken Dignitas for å få hjelp til å ta sitt eget liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klinikken har siden 1998 levert dødsdoser med medisin til folk som vil ut av dette livet. Den siste nordmannen av totalt elleve meldte seg inn i klinikken for en måned siden, skriver Vårt Land.

To av nordmennene har kontaktet klinikken og kjøpt medlemskap etter å ha fått informasjon om den fra Levi Fragell i foreningen Retten til en verdig død. Men Fragell advarer folk mot å dra til Sveits for å avslutte livet.

– De to har meldt seg inn tross mine advarsler, sier Fragell, som understreker at innvendingene hans ikke er på moralsk grunnlag, men praktiske.

Foreningen Retten til en verdig død jobber for å endre norsk lovgiving slik at det på visse vilkår skal bli lovlig å hjelpe noen til å begå selvmord.

Ifølge Dignitas har ingen av nordmennene på klinikkens liste fått den dødelige dosen. Majoriteten av de norske borgerne er mellom 50 og 60 år.

Sveitsiske myndigheter vurderer å innføre strengere regler for å avgrense dødshjelpturismen slik at blant annet bare reelt dødssyke skal få hjelp til å avslutte livet. (©NTB)