Tidligere statsminister Tony Blair. (Foto: Kevin Coombs/REUTERS/SCANPIX)
Tidligere statsminister Tony Blair. (Foto: Kevin Coombs/REUTERS/SCANPIX)

Hemmelig brev til Blair: – Irakkrigen var ulovlig

Et hemmelig brev til Tony Blair avslører at britenes tidligere statsminister løy om lovligheten av invasjonen av Irak i 2003, skriver britiske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avisa Mail on Sunday omtaler søndag brevet fra daværende riksadvokat, lord Goldsmith, som i klare ordelag fortalte Blair at det ikke fantes grunnlag i folkeretten for å fjerne Saddam Hussein.

Unndratt offentligheten

En invasjon ville dermed være et brudd på loven, skriver Goldsmith i brevet som ble sendt i 2002, åtte måneder før Irak-krigen startet. Goldsmith skrev brevet få dager etter et hemmelig regjeringsmøte i juli, der ministrene ble orientert om de amerikansk-britiske planene om å styrte regimet i Irak.

Men Blair nektet å godta Goldsmiths vurdering. I stedet ble brevet unndratt offentlighet, mens Goldsmith fikk taleforbud og forbud mot å delta på regjeringsmøter, skriver Mail on Sunday.

– Tvunget til taushet

Goldsmith, som var en god venn av Blair, skal ha blitt så rasende at han truet med å trekke seg fra sin stilling. Men ifølge avisa The Independent ble han tvunget til å tie stille og i stedet utforme et notat som støttet invasjonen.

Blair vil trolig bli utspurt om brevet fra Goldsmith når han møter i Irak-høringen på nyåret. (©NTB)