Bergen kirkelige fellesråd selger brukte gravstøtter dersom de ikke får kontakt med avdødes etterlatte når festeavtalen går ut.  (Foto: TV 2)
Bergen kirkelige fellesråd selger brukte gravstøtter dersom de ikke får kontakt med avdødes etterlatte når festeavtalen går ut. (Foto: TV 2)

Selger brukte gravminner

Bergen kirkelige fellesråd selger brukte gravstøtter dersom de ikke får kontakt med avdødes etterlatte når festeavtalen går ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Møllendal kirkegård i Bergen er en av de største i landet. En stor del av gravminnene er av eldre dato, og mange forfaller.

Les også: Gravbilder vekker enorm interesse

Søker kontakt med pårørende

Bergen kirkelige fellesråd (FBFK) har festet røde lapper på gravminner for å få kontakt med etterlatte dersom festeavtalen er gått ut etter 25 år eller dersom gravminnet trenger å sikres bedre.

De røde lappene har ført til at noen pårørende har tatt kontakt med kirkerådet og enten fornyet festeavtalen eller påkostet sikring av gravminnet.

KONTAKT: Det er mange gravminner som har røde lapper som etterlyser pårørende for å vite om de vil forlenge avtalen, eller sikre gravminnet slik at det ikke blir fjernet.  (Foto: TV 2)
KONTAKT: Det er mange gravminner som har røde lapper som etterlyser pårørende for å vite om de vil forlenge avtalen, eller sikre gravminnet slik at det ikke blir fjernet. (Foto: TV 2)

Stadig flere røde lapper

Gravferdsansvarlig Inghild Hareide Hansen anslår at mer en ti prosent av gravminnene har røde lapper i dag, og at det vil bli mange flere når de ansatte får sett over hele kirkegården.

Dersom festeavtalen er gått ut, og de røde lappene ikke fører til kontakt med pårørende, blir gravminnet fjernet.

Salgsutstilling med brukte gravstøtter

Flere tusen gravminner fjernes og hugges opp.

Men de mest sjeldne og påkostede blir tatt vare på, i en liten lund like ved administrasjonsbygget. Der står de brukte gravminnene på salgsutstilling i fall noen kunne tenke seg å kjøpe. Det kan være forseggjorte skulpturer som ikke lenger er i salg, eller steiner som i dag er vanskelig å skaffe.

Prisen for selve støtten er rundt 1250 kroner, en brøkdel av ny pris.

Salget går dårlig

Men gravferdsansvarlig Inghild Hareide Hansen sier salget går dårlig. Ikke bare er tilbudet lite kjent, men etter kjøpet, må kjøper selv bekoste sliping av stenen slik at opprinnelig navn, årstall og påskrift blir erstattet med nye opplysninger. Og jobben må gjøres av et godkjent selskap.