Uniol ber om gjeldsforhandlinger

Biodieselprodusenten Uniol går ikke til skifteretten, men ber om gjeldsforhandlinger for å avklare mulighetene for videre drift.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Ingen av de ansatte blir oppsagt, men er ute i permisjon inntil videre. Det er fortsatt håp, selv om ingenting er avklart ennå, sier styreleder Øystein Haslum i Uniol til NTB.

Biodieselfabrikken ble åpnet med brask og bram av miljøvernminister Erik Solheim i sommer. Bare måneder senere er Norges eneste produsent av biodiesel truet av konkurs fordi Stortinget legger avgift på drivstoffet fra årsskiftet.

Styret i bedriften klarte under styremøtet fredag å holde konkurstrusselen på avstand inntil videre. Det skal nå letes med lys og lykte etter friske penger. Eierne har gjort det klart at de ikke ser lønnsomhet i videre drift med dagens modell. De vil derfor ikke skyte ny kapital inn i selskapet.

Uniol produserer såkalt førstegenerasjons biodiesel av biprodukter fra matproduksjon, raps, soya og dyrefett. Det er denne typen biodiesel som fra nyttår vil være belagt med autodieselavgift. Omsetningspåbudet sikrer at det fortsatt vil være et marked for iblandet diesel, men markedet for ren biodiesel faller så å si helt bort fordi avgiften gjør drivstoffet for dyrt. (©NTB)