Tone Damlie Aaberg (Foto: Erik Thallaug )
Tone Damlie Aaberg (Foto: Erik Thallaug )
Tone_Damlie_Aaberge (Foto: Erik Thallaug, Plan Norge)
Tone_Damlie_Aaberge (Foto: Erik Thallaug, Plan Norge)

Sierra Leone ga Tone et nytt perspektiv

Se første del av hennes videodagbok fra Afrika her.

I forbindelse med Artistgallaen på TV 2 den 5. desember, har Tone Damli Aaberge vært på tur med Plan Norge til Sierra Leone.

Så mamma bli drept

Her har hun blant annet møtt Aicha, på 17, med datteren Yonta på 2 år. Aichas mor ble myrdet foran øyene hennes under verdens mest blodige borgerkrig i landet. Selv overlevde hun uten å bli kidnappet av opprørerne, som så mange andre.

- For en nordmann å komme til Sierra Leone er det ekstremt kontrastfullt. De har ingenting og vi har alt. Det ordet som best beskriver det er urettferdig, sier Tone i et intervju med Plan Norge i forbindelse med oppholdet.

For Tone har turen til Sierra Leona gitt henne et nytt perspektiv på ting.

- Jeg får veldig mange tanker av å være her, både alvorlige, men også fine tanker. Man lærer seg å virkelig sette pris på alt man har, forteller hun.

Turen har forøvrig ikke bare vært alvorstynget og vanskelig.

- Jeg opplever mye glede til tross for all elendighet. Jeg har møtt mange glade barn, og det føles særdeles godt, sier Tone

Forteller mer i videodagbok

Hver kveld satt Tone seg ned for å fortelle folk her hjemme hva hun har sett og opplevd - via en videodagbok.

Hver dag neste uke får du se en ny videodagbok fra Tone, den aller første, fra Tones opphold i Afrika ser du i videovinduet øverst i saken.

- Forferdelig å høre på

Det er Tones første dag i Sierra Leone. Hun har nettopp møtt Aicha.

- Hun har fortalt om krigen, fortalt om hvordan de har det og hvordan de lider. Det er ekstremt forferdelig å høre på, forteller Tone.

Allerede den første dagen har gjort dype inntrykk.

- Det har vært en hard dag med mye nytt. Det har vært vanskelig å ta inn alt. Jeg trenger litt tid for at dette skal få synke inn, det er vanskelig å sette ord på ting.

Grugleder seg til fortsettelsen

Foran henne ligger fem nye dager i landet som er kjent for sine grusomheter - borgerkrigen som herjet fra 1991 til 2001.

Selv om krigen er over, har landet fortsatt store problemer. Vold mot kvinner er dagligdags, deres rettigheter blir ikke tatt på alvor. I tillegg ligger landet nederst på listen på FNs levekårsrangering. Norge ligger som nummer en.

- Jeg ser frem til de neste dagene, også gruer jeg meg litt. For dette er veldig sterkt.

Følg Tone i Sierra Leone på tv2underholdning.no inn mot den store Artistgallaen lørdag 5. desember klokken 21.45.

Besøk Plans nettsider her.

Les mer om hvordan du kan bli fadder her.