Krever oppvaskmøte om klimaforliket

Tilliten mellom partene i klimaforliket er på bristepunktet etter at regjeringen trumfet igjennom vedtaket om å legge avgift på biodiesel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre opposisjonspartiene som er med i klimaforliket krever nå et oppvaskmøte med statsminister Jens Stoltenberg og de parlamentariske lederne i regjeringspartiene. Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre anser budsjettvedtaket som innebærer at biodiesel blir avgiftsbelagt for et alvorlig brudd på den tverrpolitiske klimaavtalen.

– Regjeringen har vist en arroganse overfor oppisjonspartiene som har gjort at det er svært lite tillit igjen, sier KrFs Line Henriette Hjemdal til NTB.

I et brev til statsministeren ber oppisjonen om et møte for å få avklart en gang for alle hvilke forpliktelser som påligger avtalepartene i klimaforliket. For KrFs del er det ikke tema nå å trekke seg, til tross for at opposisjonen har påpekt det de mener er en rekke brudd på forusetningene i avtalen. Vedtaket om biodieselavgift er i ferd med å få begeret til å renne over.

– Aps parlementariske leder Helga Pedersen sto på talerstolen torsdag og sa at hun håpet og trodde at partene er enige. Men politikk handler ikke om tro og håp, det handler å lytte, samtale og være lojale mot det dokumentet som ble vedtatt i mars i fjor, sier Hjemdal. (©NTB)