91-åring til Kongo for å bygge skole

Liv Kyllingstad Godin (91) orker ikke lenger å sitte hjemme i omsorgsboligen i Rogaland. Nå flytter hun til Kongo for å bygge sykepleierskole.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I februar tar den tidligere misjonæren igjen farvel med Oltedal og setter seg på flyet til Kongo. I bagasjen har hun med seg pensjonspengene og en tiårsplan.

– Det er så intetsigende å sitte her. Jeg kan jo like gjerne bli sittende her uvirksom i ti år til. Nå har jeg vært hjemme i ett år fordi folk maste på meg om at jeg skulle ha det godt. Men det er umulig å sitte her og ha det godt når du har vært i Kongo. Det er ingen vits å leve hvis man ikke er fornøyd, og jeg vil ikke risikere at jeg begynner å vente på døden, sier Liv Kyllingstad Godin til VG fredag.

Planen til 91-åringen, også kjent som «Madame Liv», er å bygge en skole for kvinnelige sykepleierstudenter i Bili Nordøst i Kongo.

Hun har tilbrakt mer enn 40 år av livet i DR Kongo. I 1966 rømte hun fra rebeller under borgerkrigen, og for bare åtte måneder siden flyktet hun fra en ugandisk opprørsgruppe.

Rogalandskvinnen dro til Nord-Kongo som misjonær i 1946, og de siste årene har hun finansiert vei, skole- og sykehusprosjekter delvis med egen pensjon og delvis med innsamlede midler.

– Jeg prøver å låne penger til prosjektene mine og forsøker å overbevise folk om at jeg ikke har tenkt å dø det førstkommende året, så de får pengene tilbake, sier Godin. (©NTB)