Giftige leker avslørt i norske butikker

Fire leker er trukket fra det norske markedet på grunn av svært høyt innhold av tungmetallene bly og krom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lekene er ei bøtte i metall, en pengepung og to puslespill i tre. De giftige lekene ble oppdaget da SFT sjekket 350 leker på det norske markedet.

- Vi er svært skuffet over at vi gjør disse funnene, sier sjefingeniør Line Telje Høydal i Statens forurensningstilsyn (SFT) til Dagsavisen.

Lekebøtta, kjøpt hos Sprell, hadde et blyinnhold tilsvarende 522 milligram bly per kilo og 92 milligram krom per kilo. Pengepungen, kjøpt hos Noe for Enhver, inneholdt bly tilsvarende 787 milligram per kilo. En puslespillklokke med 258 milligram bly per kilo i plastviserne, ble kjøpt i Ark bokhandel. Et trepuslespill med magnetbrikker, der magnetene inneholdt 121 milligram krom per kilo, ble kjøpt hos Pytt & Panne.

Blyinnholdet i pengepungen og lekebøtta er svært høyt, mener SFT. Grenseverdien for utlekking av bly er 90 milligram per kilo og 60 milligram per kilo for krom. Lekkasjen skjer om barna putter lekene i munnen.

- Butikkene sier de ikke var klar over problemet og skylder på leverandørene. Men importørene har et selvstendig ansvar for å forsikre seg om at varene som tas inn til Norge er i samsvar med norske regler, sier Høydal. (©NTB)