Alf Hildrum, sjefredaktør og administrerende direktør for TV 2. (Foto: Scanpix)
Alf Hildrum, sjefredaktør og administrerende direktør for TV 2. (Foto: Scanpix)

TV 2 søker ny avtale som allmennkringkaster

Styret i TV 2 har i dag vedtatt å søke på den nye utlyste avtalen som formidlingspliktig allmennkringkaster. Men kanalen varsler kamp om vilkårene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Styret og ledelsen er veldig tilfreds med at Regjeringen ønsker å videreføre en kommersiell allmennkringkaster. Men det er avgjørende viktig å få på plass rammebetingelser for en slik drift. Det gjelder ikke minst endringer som kan gi økte distribusjonsinntekter, sier administrerende direktør Alf Hildrum i TV 2 til tv-kanalens internavis.

Godkjennelse med forbehold

TV 2 vil i søknaden presisere forutsetninger og vilkår som må oppfylles for at en avtale skal kunne inngås, heter det i en uttalelse fra konsernledelsen.

tv2_Bergen (Foto: Kristian Ervik
  / TV 2)
tv2_Bergen (Foto: Kristian Ervik / TV 2)
Til tross for at styret nå godkjenner en søknad ligger det også et forbehold om at styret skal godkjenne en eventuell avtale med staten.

Utlysningen av konsesjonen for en formidlingspliktig allmennkringkaster var noe av det siste daværende kulturminister Trond Giske gjorde før han overlot stolen til Anniken Huitfeldt. Som forpliktelse i en slik konsesjon ligger det også at den kommersielle allmennkringkasterens hovedkontor må ligge i Bergen.

Varsler knallhard kamp

Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy sier til TV 2 Nyhetskanalen torsdag ettermiddag at det var et enstemmig styre som i dag sa ja til å søke på den utlyste avtalen.

– Styret har hatt en omfattende diskusjon i dag med vedtok til slutt enstemmig å søke på denne utlyste avtalen, sier Indrøy.

Tidligere denne uken ble det klart at TV 2 tapte sin sak i kabeltvistenemda. Kanalen ønsker en større andel av inntektene som distribusjonsselskapene henter inn fra tv-seerne.

– Etter nederlaget i kabeltvistenemda gjorde det vedtaket at det ble vanskeligere å søke konsesjonen?

Kommunikasjonsdirektør
  Rune indrøy i TV 2. (Foto: TV 2)
Kommunikasjonsdirektør Rune indrøy i TV 2. (Foto: TV 2)

– Nei. Hele nøkkelen her for å få til en avtale med staten ligger jo i dette kabelregimet vi har her i Norge. Beslutningen som kom fra tvistenemda for noen dager siden har vel bare dokumentert at dette er et system som ikke fungerer. TV 2 sitter igjen med lommerusk fra kabeldistributørene mens tv-seerne betaler i dyre dommer, sier Indrøy.

– Så dette må det ryddes opp i da før TV 2 eventuelt vil inngå en avtale?

– Ja. Vi kommer til å levere en søknad så får vi se om andre søker. Det kommer garantert til å bli knallharde forhandlinger med staten, sier Indrøy.

LES OGSÅ: Nederlag for TV 2

Giske fikk kritikk

Siden TV 2 fikk problemer med et sviktende annonsemarked blant annet som følge av finanskrisen, har det vært signalisert fra tv-kanalens ledelse at en innsats fra myndighetene er nødvendig hvis kanalen skal kunne fortsette med et tilbud til de store delene av befolkningen. Kort tid etter fikk også tv-kanalen positive signaler

Statsråd
  Trond Giske. (Foto: Junge, Heiko , © JFE )
Statsråd Trond Giske. (Foto: Junge, Heiko , © JFE )
fra regjeringen.

Nåværende næringsminister Trond Giske (Ap) høstet kritikk da han lyste ut konsesjonen for en formidlingspliktig kommersiell allmennkringkaster like før valget. Kritikken gikk ut på at en slik konsesjon var skreddersydd for TV 2 og at den utelukket andre søkere. Hovedpunktene i konsesjonen har en rekke forpliktelser som må oppfylles.

*Hovedkontoret i Bergen

*Egne nyhetssendinger

*Norskspråklige programmer

*Bredde i tilbudet og allmennkringkasterinnhold

LES OGSÅ: TV 2 må kutte 150 millioner

TV 2 kan få konkurranse

Det har likevel ikke skremt eventuelle andre søkere. Torsdag melder Bergens Tidende at MTG Norge vurderer å søke på konsesjonen. Selskapet eier både TV 3, Viasat og radiokanalen P4.

Det svenskeide selskapet med direktør Tor Fuglevik i spissen skal allerede ha hatt møter med Kulturdepartementet om konsesjonen. Fuglevik avviser ikke overfor Bergens Tidende at de nå vurderer å utfordre TV 2 på den nye konsesjonen.

– Det ville være en ren forsømmelse av MTG Norge å ikke seriøst vurdere dette. Ja, det ville vært sterkt klanderverdig om vi ikke vurderte mulighetene, sier Fuglevik til avisen.

Etter at det ble klart torsdag ettermiddag at TV 2 søker konsesjonen, sier Fuglevik til TV 2 Nyhetskanalen at de ennå ikke har bestemt seg.

– VI vil ta en avgjørelse før fristen går ut 7. desember, Sier administrerende direktør i MTG Norge -- Tor Fuglevik til TV 2.

Den opprinnelige fristen for å søke konsesjonen var satt til 16. november, men er nå utsatt til 7. desember.