Eier og styreleder Trond Emblem solgte Vest Tank dagen før det smalt. Han er siktet for forurensing med fare for menneskers liv, uforsvarlig arbeidsmiljø, brudd på brann  og eksplosjonsvernloven og forsikringssvindel.  (Foto: TV 2)
Eier og styreleder Trond Emblem solgte Vest Tank dagen før det smalt. Han er siktet for forurensing med fare for menneskers liv, uforsvarlig arbeidsmiljø, brudd på brann og eksplosjonsvernloven og forsikringssvindel. (Foto: TV 2)

Vest Tank-eier godkjente mottak av giftig avfall tross advarsler

Trond Emblem sa ja til at Vest Tank skulle motta avfall fra skipet «Probo Emu», til tross for at han visste at samme type avfall hadde ført til massedød på Elfenbenskysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettsaken mot tre tiltalte etter Vest Tank-ulykken i mai 2007 fortsetter.

Torsdag skulle Trond Emblem forsvare seg i Nordhordland tingrett. Han er tiltalt for brudd på brann- og eksplosjonsvernloven, uforsvarlig arbeidsmiljø, forurensning med fare for menneskers liv i tillegg til forsikringssvindel.

Les også: – Her var der virkelig penger å tjene

– Følte vi hadde full kontroll

Emblem var styreformann og eide Vest Tank fram til dagen før ulykken. I 2006 ble Vest Tank kontaktet av selskapet Trafigura om å motta såkalt coker gasoline.

Den første lasten med avfallet ble fraktet med skipet «Probo Emu», søsterskipet til det beryktede «Probo Koala» som dumpet giftig avfall utenfor Elfenbenskysten, der 14 omkom og 85.000 ble syke.

– Hva visste du om «Probo Emu» før den kom?, spør aktor.

– Jeg så mye negativt i media, og vi diskuterte det heftig på kontoret, forteller Emblem.

– Sa dere nei først?

– Jeg ba dem undersøke med myndighetene om dette var greit, sier han.

Styret ble orientert om beslutningen om å ta imot «Probo Emu»-avfallet.

– Visste du at folk i Afrika hadde omkommet av dette avfallet?

– Jeg så det i avisene, men Jostein Berland sjekket dette og vi følte vi hadde full kontroll, hevder Emblem.

Les også: Han får skylden for Vest Tank-eksplosjonen

Mener Emblem hadde gevinst på tankkjøp

Coker gasoline er en type bensin som ikke kan omsettes i USA og Europa på grunn av det høye svovelinnholdet. Denne bensintypen er også lett antennelig og kan inneholde andre miljøgifter.

– Kom spørsmålet om rensing av svovelholdig bensin opp på samme tid som «Probo Emu»? spør aktor.

– Berland skjønner økonomi, og dette styrte han selv. Jeg har aldri brydd meg om hva tankene var godkjent for. Dette har Berland hatt ansvar for, sier Emblem.

Emblem er også tiltalt for forsikringssvindel. Tanker som ble ødelagt under eksplosjonen, ble erstattet med tanker Emblem hadde kjøpt via sitt hovedselskap Vest Kran.

Økokrim mener dette gikk ut over Vest Tank, og at Emblem hadde gevinst av dette.

Emblem mener Vest Tank var tappet for midler, og trengte hjelp av Vest Kran for å mellomfinansiere tankene. Han mener forsikringsselskapet har fått se denne avtalen.