Nobels fredsprisvinner Shirin Ebadi er i Oslo for å delta i neste ukes markering av at det er ti år siden landminekonvensjonen ble forhandlet fram i Oslo. Alvorlig intervjusituasjon.  (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Nobels fredsprisvinner Shirin Ebadi er i Oslo for å delta i neste ukes markering av at det er ti år siden landminekonvensjonen ble forhandlet fram i Oslo. Alvorlig intervjusituasjon. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Iran tok fredsprismedaljen til Shirin Ebadi

Norge protesterer på opplysningene om at iranske myndigheter har fratatt Shirin Ebadi Nobels fredspris fra 2003.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er første gang at et lands myndigheter konfiskerer Nobels fredspris. Medaljen og diplomet er fjernet fra Ebadis bankboks sammen med andre eiendeler som ble oppbevart samme sted. Vi er sjokkert og stiller oss uforstående til en slik handling, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Bekymret over behandlingen av Ebadi

Onsdag ettermiddag møtte statssekretær Gry Larsen Irans Chargé d’affaire og protesterte over at Ebadi er fratatt prisen.

Ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet uttrykte hun også stor bekymring over behandlingen av Ebadis ektemann, som tidligere i høst ble arrestert i Teheran. Utbetalinger av hans pensjon har blitt stoppet, og bankkontoen hans er blokkert.

UD bekrefter overfor TV 2 at iranske myndigheter beslagla prisen iløpet av den siste uken, men vil ikke si nøyaktig hvilken dag. Dette er aller første gang norske myndigheter tar opp situasjonen til fredsprisvinner Ebadi.

Regjeringen har vært bekymret og måten Ebadi har blitt behandlet av iranske myndigheter, blant annet over stengningen av hennes menneskerettighetssenter for ett år siden.

– Ytringsfriheten i fare

Gahr Støre mener forfølgelsen av Ebadi og hennes familie viser at ytringsfriheten står sterkt under press i Iran.

– I møtet med Irans Chargé gjorde vi det klart at Norge fortsetter det internasjonale arbeidet for beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere, og at utviklingen i Iran følges nøye, sier Støre.

Shirin Ebadi ble den første muslimske kvinnen som mottok Nobels fredspris, da hun fikk den i 2003. Hun er utdannet jurist, og ble en av de først kvinnelige dommerne i Iran etter endt eksamen. I tillegg til å være advokat er hun en menneskerettighetsforkjemper.