Professor i pedagogikk, Peder Haug, mener nedlegging og samanslåing av skular kan vere bra for både elevar og lærarar.  (Foto: TV 2)
Professor i pedagogikk, Peder Haug, mener nedlegging og samanslåing av skular kan vere bra for både elevar og lærarar. (Foto: TV 2)

Nettmøte: – Ikke bare idyll i småskoler i gamle dager

Pedagogikkprofessor Peder Haug er uenig i at små skoler i gamle dager var bedre enn store skoler i dag - les spørsmål og svar fra fredagens nettmøte nederst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Haug vakte oppsikt denne uken da han på TV 2 Nyhetene sa at små skoler ikke nødvendigvis er til det beste for skolebarn, og at større klasser kan være et gode.

Fredag svarte Peder Haug på spørsmål i nettmøte - les spørsmål og svar nederst.

Flere seere utfordrer ham på påstanden om at større skoler er bedre for elevene. Én leser trekker frem egne positive erfaringer fra en liten skole.

– Du beskriver forholdene før i tiden, med et utstrakt desentralisert tilbud på mange områder som en idyll. Slik var det nok ikke. Ikke en gang de små skolene i gamle dager var nødvendigvis et godt sted å være for alle elever. Det er mange fortellinger om det, svarer Peder Haug.

Haug er professor i pedagogikk og går stikk motsatt retning av det som synes å være den mest gangbare oppfatningen av barns beste i skolene: barn trives best i små skoler, mens store skoler gir et uoversiktlig miljø.

– Ingen kan synge i et kor med bare tre medlemmer, påpeker Haug, og viser til skoleverket i Japan som ser store klasser som en berikelse.