Fylla har skylda for de fleste voldsdommene i Stavanger tingrett. Illustrasjonsfoto.
Fylla har skylda for de fleste voldsdommene i Stavanger tingrett. Illustrasjonsfoto.

Sju av ti voldsdommer skyldes helgefyll

Ingen tvil om at fylla har skylda i Stavanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stavanger Aftenblad har gått gjennom alle voldsdommene som ble avsagt i Stavanger tingrett i 2008 og fram til oktober i år. Til sammen er det avsagt 140 dommer for legemsbeskadigelse eller legemsfornærmelse i perioden.

Fest og fyll

En nærmere analyse av de 94 voldsdommene fra 2008 viser at 46 dommer, 49 prosent, er en direkte følge av fest og fyll i Stavanger sentrum. Alle voldsepisodene skjedde natt til lørdag, søndag, eller en annen helligdag.

18 dommer, 19 prosent, hadde bakgrunn i privatfester utenfor sentrumskjernen. Det betyr at 68 prosent av voldsdommene skyldtes helgefylla.

Unge lovbrytere

Av de til sammen 47 dømte i de 46 sakene i Stavanger sentrum var 32 prosent 20 år eller yngre. 62 prosent var 24 år eller yngre.

Bengt Jacob Rode, som leder ordensseksjonen på Stavanger politistasjon, mener det er viktig at politiet følger opp unge voldsutøvere. Han har invitert mange av dem ned på kontoret for personlige samtaler, der han har gitt råd om hvordan de kan benytte seg av hjelpetiltak innenfor helsevesenet. (©NTB)