SVÆRT GLATT: Det skal ha vært svært glatt da bussen med 26 passasjerer kjørte av veien ved Ørteren på Hardangervidda. (Foto: Granvin kommune / Gunvall Medhus)
SVÆRT GLATT: Det skal ha vært svært glatt da bussen med 26 passasjerer kjørte av veien ved Ørteren på Hardangervidda. (Foto: Granvin kommune / Gunvall Medhus)

– Det er jo spinnglatt her

Synnøve Kvamme (18) var om bord i bussen med ungdommer som veltet ved Ørteren på Hardangervidda.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VELTET: En buss med 26 ungdommer skled av veien og veltet ved Ørteren på Hardangervidda. En person skal ha fått alvorlige skader.  (Foto: TV 2 / Gunvall Medhus)
VELTET: En buss med 26 ungdommer skled av veien og veltet ved Ørteren på Hardangervidda. En person skal ha fått alvorlige skader. (Foto: TV 2 / Gunvall Medhus)
Synnøve Kvamme forteller til tv2nyhetene.no satt sammen med 25 andre ungdommer i bussen da den kjørte av veien.

En person er fraktet bort med luftambulanse med alvorlige skader.

26 ungdommer og en bussjåfør var på vei hjem til Granvin over riksvei 7 på Hardangervidda da ulykken skjedde.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Se video fra ulykkesstedet:

363844

– Hadde ikke stor fart

Reiseleder Synnøve Kvamme (18) forteller at det er svært glatt på veien og at bussen mistet veigrepet i en sving før den veltet.

– Vi hadde ikke stor fart da vi kjørte og så skled vi i en sving. Det er jo spinnglatt her. Det er så vidt vi klarer å stå på beina, sier Kvamme som er reiseleder for reisefølget.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

363824

– Det var jo forferdelig ekkelt

Kvamme forteller at bussen veltet over på siden etter at den skled av veien.

– Det var jo forferdelig ekkelt og med en gang det skjedde så lurte vi jo på om noen var hardt skadet og hva som egentlig hadde skjedd. Heldigvis gikk det bra med alle sammen, forteller Kvamme på telefon fra Hardangervidda.

Men politiet opplyser til tv2nyhetene.no etter intervjuet med reiselederen at en person har pådratt seg skader som betegnes som alvorlige.

– Det er altså en person som er nå betegnet som alvorig skadd, som er fraktet bort med ambulansehelikopteret og er under medisinsk behandling. Tre andre er betegnet som mindre skadet og fraktet bort med ambulansebil til Geilo helsestasjon, opplyser Magne Rustad, operasjonsleder i Nordre Buskerud politidistrikt overfor tv2nyhetene.no.

LES OGSÅ: Bussvelt på Hardangervidda

Takker bussjåføren

Den 18 år gamle reiselederen forteller til tv2nyhetene.no at de takker bussjåføren som hele tiden ba de ha på seg sikkerhetsbelte i bussen. Kvamme forteller at ingen i reisefølget fikk noen alvorlige skader.

SVÆRT GLATT: Det skal ha vært svært glatt da bussen med 26 passasjerer kjørte av veien ved Ørteren på Hardangervidda. (Foto: Gunvall Medhus)
SVÆRT GLATT: Det skal ha vært svært glatt da bussen med 26 passasjerer kjørte av veien ved Ørteren på Hardangervidda. (Foto: Gunvall Medhus)
– Det har gått bra med alle sammen. Heldigvis var det ingen som ble alvorlig skadet, sier Kvamme.

Da tv2nyhetene.no snakket med henne i 20-tiden var reisefølget satt i en annen buss.

De 26 ungdommene var på vei hjem etter at de tidligere onsdag demonstrerte utenfor Stortinget. Ungdommene demonstrerer mot den planlagte kraftlinjeutbyggingen i Hardanger og er hjemmehørende i Granvin kommune i Hordaland.

Ifølge ordfører Jan Ivar Rødland i Granvin vil alle ungdommene fra bussen overnatte på Geilo i natt. Tenåringen som skal ha fått alvorlige skader ble fraktet til Gjøvik sykehus. Det skal ikke være snakk om livstruende skader.

Slo full alarm

Det ble slått full alarm da politiet fikk melding fra AMK-sentralen om at en buss hadde veltet ved Ørteren i nærheten av Halse fjellstove på riksvei 7 over Hardangervidda.

Flere ambulansehelikoptre, politi og ambulanser ble sendt til stedet. Også et Skaking redningshelikopter fra Rygge ble bedt om å bistå, men dette ble senere tilbakekalt.

Det ble først meldt om at flere var skadd, og politiet satte inn alle ressurser. Ungdommene kom seg ut av bussen og ble tatt hånd om av helsepersonell.

EN SKADD: En person ble alvorlig skadd da en buss med 26 undommer kjørte av veien og veltet på Hardangervidda. (Foto: Kjetil Storebråten / TV 2)
EN SKADD: En person ble alvorlig skadd da en buss med 26 undommer kjørte av veien og veltet på Hardangervidda. (Foto: Kjetil Storebråten / TV 2)

– Det som skjer er at det blir tatt en kontroll. De er tatt inn i en helsebuss og ambulanser på stedet, sier Magne Rustad, operasjonsleder i Nordre Buskerud politidistrikt.

Politiet opplyser at de ennå ikke kjenner den konkrete årsaken til ulykken. Det pågår nå opprydningsarbeid på stedet og veien blir tidligst åpnet igjen ved 22-tiden.

Det er meldt dårlig vær på Hardangervidda utover natten. Ifølge ordfører Jan Ivar Rødland i Granvin vil alle ungdommene fra bussen overnatte på Geilo i natt. Tenåringen som skal ha fått alvorlige skader ble fraktet til Gjøvik sykehus. Det skal ikke være snakk om livstruende skader.

Sjekk værmeldingen for området på Storm.no.

nettNYorteren_kart
nettNYorteren_kart