Kongelig fleip med gamle fredsprisvinnere

- Hvordan står det til med deg? Vi blir bare eldre, vet du, begge to, smilte kong Harald da han møtte fredsprisvinner Frederik Willem de Klerk i Cape Town onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andre dag av statsbesøket i Sør-Afrika begynte med reise fra Pretoria til Cape Town og påfølgende lunsj på Table Hotel Bay, der kongeparet bor de neste dagene.

Alle Sør-Afrikas fire fredsprisvinnere eller slektninger av disse var invitert og representert på lunsjen med kongeparet og den norske delegasjonen.

F. W. de Klerk, som fikk Nobels fredspris i 1993 sammen med Nelson Mandela, stilte med sin kone Elitah. Mens de ventet på kong Harald og dronning Sonja pratet de med Nelson Mandelas datter, Maki Mandela og barnebarnet til avdøde Albert Luthuli, Albertina Luthuli. Landets fjerde fredsprisvinner, erkebiskop Desmond Tutu, kom halsende akkurat i tide til fotograferingen.

Tonen var avslappet da det historiske møtet mellom de sørafrikanske prismottakerne ble foreviget. Det tok litt tid før kongeparet dukket opp, så Tutu måtte sette seg, noe han senere forklarte for kongen:

- Jeg måtte bare sitte litt. Jeg er ikke så ung som jeg ser ut som lenger, flirte han, til latter fra de andre. (©NTB)