Barn i Nord Norge kan glede seg til nissen kommer.  (Foto: Colorbox)
Barn i Nord Norge kan glede seg til nissen kommer. (Foto: Colorbox)

Nordlendingene handler mer til jul

Finanskrisen har bitt mindre fra seg i nord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julehandelsprognose fra hovedorganisasjonen for handel og tjenester, HSH, viser at Ola og Kari kommer til å legge igjen 45,3 milliarder kroner i landets butikker i desember. Av dette er om lag 11,9 milliarder gaver, pynt, mat og drikke til jula.

Økningen i desemberhandelen på landsbasis er på omkring 3 prosent, mens den i Nordland, Troms og Finnmark er på omtrent 3,5 prosent. Historisk sett har julehandelen i Nord-Norge ligget under landsgjennomsnittet.

Mange offentlige arbeidsplasser

— En sannsynlig forklaring er at Nord-Norge med sine mange offentlige arbeidsplasser, har merket konsekvensene av finanskrisen noe mindre enn landet for øvrig, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Klerck Nilssen i HSH.

I Oslo og Akershus er økningen på henholdsvis omtrent 2,5 og 2,0 prosent.

Mest julehandel i Oslo

Tross økningen, har Nord-Norge ennå litt vei å gå før de bruker like mange penger til jul som folk øst, vest og sør i landet. Mens den jevne nordlending i år ligger an til å bruke 2395 kroner ekstra til jul, er landsgjennomsnittet 2480 kroner.

Størst er forbruket i Oslo, med 2710 kroner.

— Dette speiler nok at kjøpekraften er noe sterkere i Oslo enn i resten av landet, men også at mange legger turen til Oslo fra andre steder for å handle julegavene der, sier Klerck Nilssen.

Mat og drikke på topp

Nordmenns innkjøp av mat og vin i forbindelse med julen utgjør hele 45 prosent av julehandelen. Vi legger igjen vel 2,4 milliarder kroner ekstra i dagligvarebutikker og vel 1 milliard kroner ekstra på Vinmonopolet og taxfree handel fordi det er jul. Handelen på landets vinmonopol i desember er dermed nesten 90 prosent høyere enn gjennomsnittet i de 11 øvrige månedene i året. Ekstrasalget i dagligvarebutikkene utgjør 20 prosent.

Moderat handel

Mest avhengig av desemberhandelen er leketøysbutikkene, platebutikkene og gullsmedene. I disse butikkene ligger handelen i desember mer enn 3 ganger så høyt som gjennomsnittet de øvrige 11 månedene i året. Det sier seg dermed selv at julehandelen er viktig for hvordan totalen for hele året ser ut for denne type butikker.  

HSH karakteriserer årets julehandel som moderat.

— Nordmenn hegner om juletradisjonene, og prioriterer mat, vin og gaver i desembermåneden nå som tidligere. Likevel ser vi at nordmenn relativt sett bruker mindre på julehandel nå enn tidligere, sier Klerck Nilssen.