BANKET OG PLAGDE KONA: Polfareren Hjalmar Johansen (bildet) avsløres som konemishandler i ny bok skrevet av barnebarnet Fred Johansen. (Foto: Wikimedia Commons)
BANKET OG PLAGDE KONA: Polfareren Hjalmar Johansen (bildet) avsløres som konemishandler i ny bok skrevet av barnebarnet Fred Johansen. (Foto: Wikimedia Commons)

– Polfarer mishandlet kona

Barnebarnet avdekker mørke sider ved «Den tredje mann» i ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har visst om dette i de senere årene, og valgte å ta med opplysningene i boken som er sett fra hustruens synspunkt, sier Fred Johansen, barnebarnet til polfareren Hjalmar Johansen, til tv2nyhetene.no.

Forfatteren sier at han selv oppfatter passasjene i boken om hvordan den kjente polfareren mishandlet kona som sterk kost.

Vil ikke svartmale

Men han understreker at boken ikke bare er svartmaling av mannen som dro på ekspedisjoner med Roald Amundsen og Fridtjof Nansen.

Hjalmar Johansen og Fridtjof Nansen på padletur før de bryter
  opp fra «Fram» og forsøker å nå frem til Nordpolen.
Hjalmar Johansen og Fridtjof Nansen på padletur før de bryter opp fra «Fram» og forsøker å nå frem til Nordpolen.
– Jeg vil gjerne fremheve at de også var glade i hverandre. Men denne store helten hadde også sine menneskelige sider, sier Fred Johansen videre.

Hjalmar Johansen skrev seg inn i norgeshistorien med sin deltakelse i Fridtjof Nansens Framekspedisjon og Sydpolekspedisjonen til Roald Amundsen.

– På tide å få fram sannheten

Det var i perioden mellom disse to historiske ekspedisjonene at mishandlingen skjedde, skriver Fred Johansen i boken som gis ut av Selskapet for Skiens Bys Vel.

Opplysningene har, til tross for at det er skrevet flere bøker om polfareren, ikke kommet fram før nå. Barnebarnet mener det er på høy tid.

– Jeg mener det er på tide å få fram denne historien, og det er sterk kost. Jeg tror det er ganske tilfeldig at disse opplysningene jeg fant i Statsarkivet ikke har vært oppdaget av andre forfattere som for eksempel Ragnar Kvam jr, sier Fred Johansen til tv2nyhetene.no.

Hjalmar Johansen etter ankomsten ved «Jackson's Camp»
  i august 1896.
Hjalmar Johansen etter ankomsten ved «Jackson's Camp» i august 1896.
Fred Johansen gjengir brev han har funnet i offentlige arkiv, som hans bestemor Hilda sendte til rettsapparatet da hun ville skilles i 1906.

Ble jagd av mannen

I brevet som avisen Varden gjengir i moderne språkdrakt, skriver Hilda blant annet:

«Verst var det om nettene, de kalde, mørke vinternettene. Han jaget meg da rundt i nattdrakt, huset rundt hele natten, mens han ustanselig overøste meg med skjellsord og rasende bebreidelser ... Når han, som han gjorde flere ganger, tok meg om strupen og med tennesskjærende raseri erklærte at det skulle være en fryd å kvele meg, da trodde jeg at jeg skulle dø.»

Takket være Fridtjof Nansen fikk Hjalmar Johansen jobb under flere Svalbardekspedisjoner mellom 1907 til 1909.

Hadde alkoholproblemer

På samme tid slet «Den tredje mann», som han senere ble kalt, med et omfattende alkoholmisbruk.

Fridtjof Nansen og Roald Amundsen hadde trolig aldri lykkes med sine bragder uten Hjalmar Johansens hjelp, har det vist seg i ettertid.

Hjalmar Johansen ble ikke anerkjent mens han levde, og tok sitt eget liv i 1913.

Han er hedret i hjembyen Skien, blant annet med en videregående skole som er oppkalt etter ham.