Politiet vil ha fulll kontroll over utenlandstrafikken til norske lufthavner. (Foto: Øyvind Markussen)
Politiet vil ha fulll kontroll over utenlandstrafikken til norske lufthavner. (Foto: Øyvind Markussen)

Politiet vil se alle flypassasjerlistene

Vil gjøre det mulig å oppdage terrorister tidligere, mener politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politidirektoratet vil vite hvem som kommer med fly til Norge og ber nå om at utlendingsforskriftene endres slik at politiet får direkte elektronisk tilgang til flyselskapenes passasjerlister.

I dag må politiet i hvert enkelttilfelle be spesielt om passasjer- og mannskapslister på fly som ankommer eller forlater landet, skriver VG.

Kan oppdage terrorister

– Dette er ikke noen endring av hva som allerede er tillatt, men for politiet er det viktig å få tilgang til passasjerlistene så effektivt som mulig, sier seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet.

En slik tilgang vil gjøre det mulig for politiet på et tidlig tidspunkt å vite om potensielle terrorister eller kriminelle er på vei til Norge.

– Vi mener at det av administrative og økonomiske hensyn bør etableres en hjemmel for at politiet kan kreve elektronisk tilgang til passasjerlistene. Etter vår mening kan det gjøres ved en presisering, eller endring, av utlendingsforskriftene, sier Talgø.

– Må gjøres skikkelig

Datatilsynet har forståelse for ønsket fra politiet.

– Men det er viktig at dette hjemles lovmessig og at det beskrives detaljert og helt klart hvordan tilgangen skal skje og hvem som har anledning til å se passasjerlistene. Det må ikke bli slik at en hvilken som helst polititjenestemann kan sjekke hvem som til enhver tid reiser med fly, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til VG. (©NTB)