Koenigsegg trekker seg – Saabs fremtid uviss

Koenigsegg har avsluttet forhandlingene med General Motors og gir opp forsøket på å kjøpe Saab. Fremtiden til den svenske bilprodusenten er uviss.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Administrerende direktør Christian von Koenigsegg sier i en uttalelse at kjøpet av Saab var for risikofylt.

– Vi beklager at vi etter seks måneders intensivt og målrettet arbeid har kommet til den smertelige og vanskelige beslutningen at vi ikke kan gjennomføre kjøpet av Saab Automobile, heter det.

– Det er veldig trist. Først og fremst på vegne av de ansatte i Saab, som vi har jobbet tett sammen med det siste halvåret, sier investor Bård Eker til NRK.

– Vi kaster inn håndkleet nå.

Koenigsegg Group inngikk i juni en intensjonsavtale om å kjøpe Saab fra kriserammede GM. Von Koenigsegg sier 30. november var endelig deadline, og selskapet «så at det ikke fantes noen mulighet for å få kjøpet i havn innen den tid».

Kjøpet går altså likevel i vasken, noe som gjør fremtiden svært uviss for den svenske bilprodusenten.

Det er ikke usannsynlig at Saab Automobile nå går mot konkurs, tror professor i industriell produksjon Christer Karlsson ved Copenhagen Business School.

– Det ser sånn ut. Det er vanskelig å se en annen løsning, sier han.

En person med kjennskap til situasjonen i GM sier til Reuters at det amerikanske selskapet foreløpig ikke har noen andre aktuelle budgivere, og det er dermed en fare for at Saabs virksomhet fases ut.

Ifølge Reuters vil GM samle styret kommende tirsdag for å ta en avgjørelse om Saabs fremtid.

– Vi er selvsagt veldig skuffet over avgjørelsen deres om å trekke seg fra Saab-kjøpet, sier GM-sjef Fritz Henderson.

– Mange har jobbet utrettelig i flere måneder for å skape en bærekraftig fremtidsplan for Saab ved å selge bilmerket og produksjonsinteressene til Koenigsegg. Vi skal bruke de neste dagene på å vurdere situasjonen og vil uttale oss om ytterligere skritt neste uke, fremholder han.

Koenigsegg trodde på planen, men tiden rant ut, understreker styreleder Augie K. Fabela.

– Nå er det opp til GM, sier Fabela til Bloomberg.com. (©NTB)