NETTVETT: BarneVakten oppfordrer foreldre til å engasjere seg i barns nettbruk. (Illustrasjonsbilde). (Foto: illustrasjonsfoto: COLOURBOX)
NETTVETT: BarneVakten oppfordrer foreldre til å engasjere seg i barns nettbruk. (Illustrasjonsbilde). (Foto: illustrasjonsfoto: COLOURBOX)

Slik kan foreldre engasjere seg i barnas nettbruk

– Snakk med barna om internett, oppfordrer BarneVakten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I november kom det fram at en pedofilisiktet mann fra Bodø utga seg for å være en ung jente i 16–17 års alderen for å komme i kontakt med unge gutter på internett.

Politiet har bedt foreldre sjekke barnas nettbruk.

Mange foreldre synes det kan være vanskelig å prate med barna om chatting og bruk av internett. Organisasjonen BarneVakten oppfordrer foreldre til å engasjere seg i barns nettbruk, blant annet for å forhindre at barn utleverer personlig informasjon på chattesider.

– Kunnskaper, holdninger og rammer

– Det er spesielt tre faktorer som er viktige for at barn og unge skal bruke nettet på en trygg måte: Kunnskaper, holdninger og rammer. Jeg vil oppfordre oss foreldre til å lære sammen med barna våre og trene opp en sunn kritisk sans til innhold og mennesker de møter på nettet. Vi bør bygge inn samme gode holdninger til atferd på nettet som på skole, fritid og i hjemmet. I tillegg må vi tørre å sette grenser for mediebruk og medieatferd, sier daglig leder i BarneVakten, Øystein Samnøen, til tv2nyhetene.no.

Daglig leder i BarneVakten, Øystein Samnøen, mener vi foreldre
  må ha klare familieregler for nettbruk og en åpen dialog om hvilke nettsteder
  barna ser på.
Daglig leder i BarneVakten, Øystein Samnøen, mener vi foreldre må ha klare familieregler for nettbruk og en åpen dialog om hvilke nettsteder barna ser på.

Les også: Finn ut hvor barna har vært på nettet

BarneVakten oppfordrer foreldre til å bruke barna som læringsressurs dersom man mangler kunnskap om internett.

– Barn er både aktive og innovative brukere av internett, men de mangler vår livserfaring. I tillegg er nettet et relativt ufiltrert medie der man kan møte både mangt og mange. Det aller viktigste vi kan gjøre er å invitere barna våre til å snakke med oss dersom de opplever noe trist eller ubehagelig, sier Samnøen.

Her er fem råd fra BarneVakten som kan sørge for at barn chatter tryggere på internett:

1. Bruk lynmeldingsprogrammer

Barn i grunnskolen bør chatte på lukkede chatteprogrammer og ikke på de åpne chattekanalene på internett.

2. Vit hvem du snakker med

Alle chattevenner skal ha et ansikt før de legges til i adresseboken, det vil si at man har møtt vedkommende i det virkelige livet, og vet hvem som eier e-postadressen.

3. Ta del i chattingen

Foreldre bør plassere datamaskinen i et åpent rom i stedet for å la den stå på barnerommet. Snakk med barna om chattingen. Det er viktigere å bruke tid på å etablere en åpen dialog og et tillitsforhold enn å sjekke loggen hver dag.

4. Barn bør ikke møte noen

Barn bør ikke møte noen i virkeligheten som de kun har chattet med på internett.

Skal det likevel skje, må barnet ha følge med voksen. Erfaringer viser at barn som oftest tar med en jevnaldrende venn.

5. Pass på personlige opplysninger

En god huskeregel er at barnet aldri bør ta imot gaver fra noen han / hun ikke har møtt andre steder enn via chatten. Barnet bør heller aldri gi fra seg mobilnummer, bilde av seg selv, adressen sin eller andre personlige opplysninger.