VM  (Foto: Daniel Dal Zennaro/EPA)
VM (Foto: Daniel Dal Zennaro/EPA)

Fifa: – Norsk firma selger VM-billetter ulovlig

Fifa prøver å stanse kontroversielt Oslo-firma . – På godt norsk driver de med svartebørs, sier Forbruker Europa.

Billettsalget til sommerens største idrettsarrangement, fotball-VM i Sør-Afrika, er godt i gang. Kampbillettene sluses ut til kundene i flere omganger, og til nå har om lag en tredjedel av billettene blitt lagt ut for salg gjennom de eneste lovlige kanalene – Fifa og deres egen samarbeidspartner MATCH Services.

Les også: Advarer mot falske VM-billetter

– Ulovlig salg

– Om mannen i gata har lyst på billetter til VM, må dette skje gjennom FIFAs offisielle salgskanaler, bekrefter fungerende informasjonssjef i NFF, Yngve Haavik til TV 2 hjelper deg.

Nå reagerer Fifa på at bedriften Euroteam, som holder til i Oslo, selger matchbilletter til kunder over hele verden.

Også norske forbrukermyndigheter stiller seg spørrende til lovligheten rundt det pågående billettsalget. Måten Euroteam opererer på, er at de kjøper billetter fra bl.a. privatpersoner og selger de videre.

Ifølge det danske forbrukerprogrammet Basta kjøpes billettene løpende, slik at det slett ikke er sikkert at bedriften til enhver tid har de billettene de selger.

Allerede i november 2008 krevde Fifa at bedriften skulle slutte med salget av billettene, fordi de ikke har den nødvendige autorisasjonen til å selge de.

TV 2 hjelper deg har sett brevet som ble sendt til Euroteam, og der understrekes at de oppfatter salget som ulovlig og at salget må stanses umiddelbart.

Over et år har godt har gått, men fortsatt selger Oslo-bedriften billetter med fortjeneste.

Daglig leder i Euroteam, Andreas Gyrre, avviser kritikken og anklagene mot bedriften.

– Vi har juridiske vurderinger i Norge, Tyskland, Sveits m.m. på at vi driver helt lovlig, sier han til TV 2 hjelper der.

Kontroversielt firma

Euroteam har tidligere blitt kritisert for måten de operer på. I forbindelse med OL i Beijing, opplevde flere kunder fra hele verden at billettene de kjøpte fra selskapet, som til sammen kostet over 200.000 kroner, aldri dukket opp.

Les mer om saken her

I oktober i år rettet det danske forbrukerprogrammet Basta søkelyset på bedriften, etter at danske kunder ikke fikk de konsertbillettene de hadde betalt for gjennom siden.

Se saken her.

TV 2 hjelper deg har også mottatt klager på bedriften.

Ikke enig

Etter at svartebørsloven ble vedtatt i Norge, er det ikke lenger lov å selge billetter med fortjeneste til arrangementer i Norge. Til utenlandske arrangementer derimot, finnes det ingen slike regler.

– De driver med annenhåndssalg, det vil si at de skaffer seg billetter og selger dem videre med fortjeneste. På godt norsk kaller vi det svartebørssalg, sier juridisk saksbehandler ved Forbruker Europa, Kirsti Pamphlett, sier til TV 2 hjelper deg.

– Slik virksomhet er forbudt I Norge til norske arrangement, men dessverre ikke til utenlandske arrangementer, sier Pamphlett.

Gyrre mener at Pamphletts definisjon av ordet «svartebørs» i denne sammenhengen blir helt feil, og understreker at han mener Euroteam driver en helt lovlig virksomhet, som på ingen måte faller under kategorien svartebørs.

– Svartebørsvirksomhet er illegal omsetning av varer. All annen lovlig virksomhet, om man tjener penger på det eller ikke, er ikke svartebørs. Være seg verdipapirer, hotell og fly billetter, biler, samlerobjekt, leiligheter eller andre goder eller rettigheter som har etterspørsel. Selskapet følger norsk lov. Vi selger ikke billetter til høyere pris enn først omsatt til norske arrangementer, sier Gyrre.

På klagetoppen

Pamphlett forteller at Euroteam er på klagetoppen over saker de får inn, og at ingen av klagerne siden 2008 har fått løst saken sin.

– Euroteam selger billetter over et vidt spekter av arrangementer, og markedsfører seg mest til utenlandske forbrukere. Det er det firmaet vi i Forbruker Europa har mottatt flest klager på. 20 prosent av klagene vi mottar mot norske næringsdrivende er Euroteam, sier Pamphlett til TV 2 hjelper deg.

Under det siste store mesterskapet i fotball, EM i 2008, opplevde Forbruker Europa at klagene strømmet inn, og ifølge Pamphlett har Euroteam innrømmet at europamesterskapet utløste en rekke refusjonskrav.

– Derfor er vi nå bekymra når de selger VM-billetter til Sør-Afrika. Å reise helt til Afrika for så å finne ut at billettene ikke kommer må være veldig leit for kunder, sier saksbehandleren som nå frykter at Euroteam selger de nye billettene for å dekke den gamle gjelden.

Ovenfor TV 2 hjelper deg bekrefter Gyrre at selskapets økonomiske situasjon i 2008 var «noe anstrengt», og at selskapet fikk en klager og refusjonskrav som fortsatt ikke har blitt løst.

– Det er pr. dags dato ytterst få saker som er igjen fra 2008. Det har tatt tid å få verifisert påstander opp mot vår informasjon og få prosessert noen klager. Vi beklager dette og dette er nå tatt tak i for å gå igjennom evt. saker som fortsatt ikke er løst, sier Gyrre til TV 2 hjelper deg.