DØMT TIL 21 ÅRS FORVARING: Viggo Kristiansen ble dømt for drapene i Baneheia i 2000. (Foto: TV 2)
DØMT TIL 21 ÅRS FORVARING: Viggo Kristiansen ble dømt for drapene i Baneheia i 2000. (Foto: TV 2)

Sjekker DNA i Baneheia-saken

Det vil bli tatt nye DNA-analyser i Baneheia-saken for å sjekke disse opp mot drapsdømte Viggo Kristiansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjenopptakelseskommisjonen vil like over nyttår trolig be det rettsmedisinske instituttet i Santiago de Compostela i Spania om å foreta nye analyser av sæd som ble funnet på klærne til den ene av de drepte jentene i Baneheia.

Det er snart ti år siden to jenter på åtte og ti år ble funnet voldtatt og drept i Baneheia, et steinkast fra Kristiansand sentrum. Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt for drapene.

Nye DNA-prøver

– Vi vil nok be det spanske instituttet som er blant verdens beste på analyser av det såkalte Y-kromosomet, om å foreta en ny vurdering av funnene i Baneheia-saken, sier konstituert leder av Gjenopptakelseskommisjonen, Helen Sæter til TV 2.

Bakgrunnen er at drapsdømte Viggo Kristiansen har begjært saken sin gjenopptatt fordi han hevder han er uskyldig dømt.

På klærne til den ene av de drepte jentene ble det funnet ørsmå mengder sæd og det er i dette materialet at Y-kromosom-DNA er funnet.

Ingen sikker DNA

Konklusjonen etter analysene for ti år siden var at DNA fra sæden kunne stamme fra Viggo Kristiansen, men at man ikke kunne slå dette fast med 100 prosent sikkerhet.

Y-kromosomet kunne også stamme fra en annen mann i samme slekt, for eksempel far, farfar eller brødre.

Resultatet av DNA-prøvene den gang var bare en av flere bevis på at Kristiansen hadde begått drapene. Hovedbeviset var tilståelsen til kameraten Jan Helge Andersen som naglet Viggo Kristiansen til åstedet med sin detaljerte forklaring.

Lang behandlingstid

Det er gått 14 måneder siden Viggo Kristiansens advokat, Sigurd Klomsæt sendte sin begjæring om gjenopptakelse av saken. Siden har Klomsæt kommet med stadig nye forhold som han ønsker at komiteen skal undersøke.

Helen Sæter i Gjenopptakelseskommisjonen sier de håper å få saken behandlet i løpet av neste år.

– Vi har ingen sluttfrist for behandling av saken. Vi avventer nå et oppsummerende sluttinnlegg fra advokat Klomsæt og deretter vil vi ta stilling til om vi skal be om nye analyser i Spania. Hvor lang tid disse prøvene tar å analysere vet jeg ikke, sier Sæter til TV 2.

– Ut over dette kan jeg ikke si mer så lenge vi er midt i behandlingen av saken, sier Sæter.

Klomsæt: – Ingen kommentar

Viggo Kristiansens advokat, Sigurd Klomsæt ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene.