Zhang Yanzhang og Zhang Yujun (Foto: Reuters)
Zhang Yanzhang og Zhang Yujun (Foto: Reuters)

To henrettet i Kina etter melkeskandale

To personer som er funnet skyldige i melkepulversvindelen i Kina i fjor, ble tirsdag henrettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst seks babyer døde og nærmere 300.000 småbarn ble syke etter at de fikk i seg forgiftet melkepulver, som forårsaket nyrestein og nyresvikt.

Et barn får behandling for nyrestein etter å ha drukket forgiftet
  melk. (Foto: AP/Scanpix/AP)
Et barn får behandling for nyrestein etter å ha drukket forgiftet melk. (Foto: AP/Scanpix/AP)

Melken var tilsatt det skadelige stoffet melamin for at den skulle fremstå med høyere proteininnhold.

Zhang Yanzhang og Zhang Yujun som tirsdag ble henrettet, ble tidligere i år funnet skyldige i å ha produsert og solgt melaminet som endte opp i melkepulveret.

Brukes til å produsere plast

Melkepulverskandalen er blant Kinas verste matskandaler noensinne. Melamin brukes blant annet til å produsere melaminplast, som forekommer i for eksempel plasttallerkener, plastkopper og benkeplater.

I alt 21 personer ble tirsdag dømt i melkepulverskandalen. Den tidligere styreformannen og direktøren i selskapet Sanlu Group, Tian Wenhua, ble dømt til fengsel på livstid, det samme ble direktør Geng Jinping ved melkeproduksjonsanlegget etter at retten mente at han var ansvarlig for å ha beordret å blande stoffet i melken.

I tillegg ble tre andre dømt til fengsel fra fem til 15 år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette er de fire hovedtiltalte etter melkeskandalen
  som tok livet av seks barn i Kina. Tian Wenhua til venstre. (Foto: AP)
Dette er de fire hovedtiltalte etter melkeskandalen som tok livet av seks barn i Kina. Tian Wenhua til venstre. (Foto: AP)

Holdt tilbake nyheten før OL

De strenge dommene er regjeringens måte å takle de stadig tilbakevendende problemene med matsikkerheten på, i tillegg til at den ønsker å legge denne skandalen bak seg.

Likevel har det ikke vært noen offentlig etterforskning i forbindelse med beskyldningene om at nyheten om melaminforgiftning ble fortiet i forkant av OL i Beijing, fordi regjeringen ikke ville kaste skygge over det prestisjefulle arrangementet. (©NTB/ TV 2)