ahmed (Foto: AP)
ahmed (Foto: AP)

Vil gi Ahmed (8) nytt ansikt

Ble offer for borgerkrigen i Somalia. Etter skuddskadene har han et krater hvor munn og nese skulle vært.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åtte år gamle Ahmed Mohamed Mohamoud gikk på gaten i den somaliske hovedstaden Mogadishu sammen med moren i september, da de kom i veien for kampene mellom islamistiske opprørere og regjeringsstyrker.

Truffet i ansiktet

På flukt fra kuleregnet kjente Safi Mohamed Shidane en skarp smerte i hånden. Da hun så ned på sønnen hadde kulen gått igjennom kinnbeinet, nesen og munnen til gutten. Blodet fosset nedover overkroppen hans.

Se video av Ahmed øverst. NB: Sterke bilder

I dag er Ahmed på sykehus i nabolandet Kenya. Han har ingen nese, og det ene øyet hans er ødelagt. Han kan ikke snakk som normalt, ettersom overleppene hans er borte. Sjefkirurg Omar Akram ved feltsykehuset i Qatar la ikke skjul på sin frustrasjon da han hadde operert åtteåringen.

– Han kan ikke snakke, han ikke drikke, han kan ikke spise og han kan ikke se. Se hvordan han klamrer seg til hånden til sykepleieren. Dette skal ikke skje med barn, sa Akram til nyhetsbyrået AP en uke etter operasjonen.

Behandling i Kenya

Etter operasjonen i Somalia ble Ahmed flydd til Kenya for videre behandling. To måneder etter han ble skutt har han fått synet tilbake på ett øye.

– Han var så deprimert da han kom hit. Men etter forbedringen av hans høyre øye og etter at vi tok slangen ut av munnen hans igjen ser han kvikkere ut. Mentalt og følelsesmessig har han forbedret seg, sier Dr. Igohwo Etu til AP.

Også moren mener han har blitt bedre.

– Det er en stor forskjell fra Mogadishu og nå. Nå kan jeg forstå ham når han kaller meg mamma, men i Mogadishu oppførte han seg som en døv person.

Jobber for å få Ahmed til spesialist

Ildsjelen Abi Gaal i den amerikanske delstaten Minnesota jobber for tiden med å finne legehjelp til Ahmed. Amerikaneren med somalisk bakgrunn har allerede skaffet spesialisthjelp til 56 krigsofre i Somalia. Målet er å få fraktet Ahmed til et sykehus i USA, Storbritannia, Italia eller Mexico, og få kirurger til å bygge opp igjen ansiktet til gutten.

Gaal er sosionom i Minnesota, og engasjerer seg i kampen for å skaffe kompetent legehjelp til krigsofre i Somalia. Somaliere bosatt i USA bidrar med mesteparten av midlene som skal til for å drive hjelpearbeidet.

Borgerkrigen påfører sivilbefolkningen store skader, og barnedødeligheten er på 10 prosent. Basale behov som rent drikkevann og legehjelp er lang fra dagligdags. Langt mindre er spesialisthjelp til krigsofre som Ahmed tilgjengelig for folk flest.