Dødstallene stiger etter massakre på Filippinene

Det er erklært unntakstilstand i deler av Filippinene etter mandagens massakre. Tirsdag steg tallet på drepte til 46.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 25 mennesker ble funnet i en massegrav tirsdag, i tillegg til de 21 drepte som ble funnet mandag. Massakren, som knyttes til en valgfeide mellom to familier, er den blodigste politiske hendelsen i Filippinenes historie.

500 filippinske soldater ble tirsdag sendt til området. De har fått i oppgave å pågripe de ansvarlige for massakren i Maguindanao-provinsen sør på Filippinene, samt å finne om lag 20 personer som fremdeles er savnet.

Fra før er 3.000 soldater utplassert i området.

Arroyos talsmann, Serge Remonde, sier at unntakstilstanden vil gjøre det mulig for militæret og politiet å gjeninnføre lov og orden. Det er blant annet allerede opprettet flere kontrollposter, og politiet har fått vide fullmakter til å pågripe og fengsle mistenkte.

Blant de drepte er Genalyn Tiamzon-Mangudadatu, som var på vei for å nominere ektemannen Esmael Mangudadatu som kandidat i det kommende guvernørvalget. Også hans to søstre er funnet drept.

Hans politiske rival Mangudadatu sa tirsdag at fire vitner har fortalt ham at følget ble stoppet av geværmenn som er lojale mot Ampatuan.

– Dette var planlagt. De hadde allerede gravd et digert hull til likene, sier Mangudadatu.

Ifølge journalistforeningen på Filippinene var det minst ti lokale journalister i følget. Så langt er åtte av dem identifisert blant de drepte, ifølge Reuters.

Dersom alle er blitt drept, vil dette være den største enkeltstående massakren på journalister i historien, ifølge organisasjonen Reportere uten grenser.

(©NTB)