Khalid Sheikh Mohammed skal sammen med fire andre ha innrømmet at han sto bak terrorangrepene 11. september. (Foto: SCANPIX)
Khalid Sheikh Mohammed skal sammen med fire andre ha innrømmet at han sto bak terrorangrepene 11. september. (Foto: SCANPIX)

9/11-kaprere vil erklære seg uskyldige

Vil bruke rettssaken til å angripe USAs utenrikspolitikk, melder en av forsvarerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av forsvarerne til de fem tiltalte bak 11. septemberterroren uttalte søndag at de vil erklære seg ikke skyldige når rettssaken starter i New York.

Grunnen til at de vil gjøre dette, er at de med dette vil få anledning til å kritisere USAs utenrikspolitikk, sier advokaten Scott Fenstermaker, ifølge nyhetsbyrået AP.

Dermed får kritikerne av USAs justisminister Eric Holder ytterligere å gå på i anklagene om at rettssaken kan bli en plattform for antiamerikansk propaganda.

– USA er fortsatt i krig

Tidligere statsadvokat Andrew McCarthy, som ledet aktoratet i rettssaken mot de som angrep World Trade Center i 1993, er kritisk til Eric Holders avgjørelse.

I en kommentar i New York Daily News søndag skriver McCarthy at USA fortsatt er i krig, og at det fra et juridisk ståsted ikke gir mening i å tiltale al-Qaida-kvintetten i en sivil domstol.

– For elleve måneder siden var disse klare til å erklære seg skyldige i den militære domstolen og møte en dødsdom. Nå vil våre fiender få en sivil rettssak med rettigheter som vi gir til amerikanske statsborgere - statsborgere de har sverget på å drepe ... Så dette er beskjeden til terroristene: Hvis dere dreper tusener av sivile, vil vi gi dere bedre rettigheter enn hvis dere angriper militære mål, skriver McCarthy i sin kritikk.

– Kan bli behandlet som O. J. Simpson

Spaltisten Michael Gerson er en annen som har refset justisministerens avgjørelse om å la rettssaken gå i en sivil føderal domstol.

Gerson, som tidligere var George W. Bushs taleskriver, omtalte i forrige uke Holder som «det mest destruktive elementet» i Obamas regjering.

Han frykter at rettssaken i New York vil foregå i en sirkusatmosfære, og at den antatte hovedmannen Khalid Sheikh Mohammed kan bli behandlet som O. J. Simpson - og gå fri fra anklagene, heter det i den bitende kommentaren i Washington Post.