Lakselus
Lakselus

Villaksen kan bli utryddet

Mengden lakselus langs kysten har tredoblet seg i løpet av det siste året.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

All laks langs hele kysten fra svenskegrensen til Nordland fylke står nå i fare for å bli utryddet.

Forskere ved Norsk institutt for naturforskning i Trondheim slår nå en uvanlig høylydt alarm, og fiskeriministeren kaller alle de viktigste aktørene inn til krisemøte for å finne løsninger på den alvorlige situasjonen.

Lakselusen dreper villaksen

– Situasjonen akkurat nå er svært kritisk og den kan bli katastrofal hvis ikke vi får kontroll på lusemengden i oppdrettsnæringa, sier seniorforsker Torbjørn Forseth i NINA, Norsk institutt for naturforskning.

I dag er nivåene tre ganger høyere enn det det har vært på tilsvarende tidspunkt de siste to årene, sier forskeren.

Frykter utrydning

I Hordaland sier fiskeriforvalter Atle Kambestad hos Fylkesmannen at situasjonen for villaksen i Hardangerfjorden er spesielt dramatisk.

– Det er svært kritisk. Det har vært desimerte bestander nå i femten år, og med så lang tid med veldig små gytebestander er det bare rester igjen. Så vi er svært usikre på hvor lenge vi kan klare å beholde disse bestandene, sier Kambestad.

Fiskeriministeren er bekymret over situasjonen og kaller nå inn oppdrettsnæringen og forskingsmiljøene til krisemøte for å forsøke å finne fram til løsninger for å hindre en katastrofe for den norske villaksen.