marit remme (Foto: TV 2)
marit remme (Foto: TV 2)

Marits brystkreft ble ikke tatt på alvor av sykehuset

Tre år senere hadde den økt fra 7 millimeter til 3,5 cm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 160 norske kvinner med brystkreft har de siste årene fått medhold fra Norsk Pasientskadeerstatning. En av dem er Marit Remme. Først flere år etter at hun oppsøkte sykehuset med en kul i brystet ble hun tatt på alvor. Diagnosen var brystkreft med spredning.

– Jeg er frustrert rett og slett frustrert og sinna, sier Remme til TV 2 Nyhetene.

Mente kulen var godartet

Marit Remme har en lang og vond kamp bak seg. I 2004 gikk hun til legen fordi hun oppdaget en kul i brystet. Hun ble henvist til utredning ved sykehuset, men der mente de den var godartet og undersøkte den ikke nærmere.

– Kulen som var sju millimeter, den vokste. Det er klart jeg var engstelig. Jeg hadde begravet min mor i 2000. Hun døde av brystkreft og jeg så det helvete hun gikk igjennom, forteller Remme.

– Samme kulen

Men hun måtte si fra om kulen flere ganger. Først mer enn tre år senere fikk hun en skikkelig undersøkelse ved sykehuset. Da fant de en 3,5 centimeter stor kreftkul i brystet og spredning til flere lymfeknuter.

– Kirurgen sa at kulen nok var den samme som jeg kjente i 2004, sier Remme.

– Jeg syns det er veldig trist at det skjer. For slike ting skal ikke skje. Overhodet ikke, sier Ole Alexander Opdalshei, som er assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

Vedgår ikke feil

Kreftforening er kjent med lignende histortier. Det er også Norsk Pasienskadeerstatning. De har gitt medhold til over 160 kvinner med brystkreft de siste ti årene. Det har også Remme fått. Men en hun mangler noe vesentlig.

– At de ikke evner å si «Marit, her har vi faktisk gjort en stor feil og det er vi lei oss for».

For Oslo Universitetssykehus Ullevål er uenige med Pasientskadeersatningen og har bedt om en ny vurdering. Derfor vil de ikke stille til intervju med TV 2.

Frykter oppblussing

Remme er operert og har fått strålebehandling. Men hun tenker mye på at det kunne vært unngått om legene hadde undersøkt henne i 2004. I dag hun lever med med en konstant frykt for at kreften vil blusse opp.

– Jeg er mor, farmor og kjæreste. Så det blir ikke bare jeg som blir rammet, det blir også familien min, sier Remme.