STARTET GRANSKING: Japans statsminister, Yukio Hatoyama, satt ned en granskingsgruppe i september i år. (Foto: TORU YAMANAKA/AFP)
STARTET GRANSKING: Japans statsminister, Yukio Hatoyama, satt ned en granskingsgruppe i september i år. (Foto: TORU YAMANAKA/AFP)

Japan innrømmer hemmelig atompakt med USA

Tillot USA å transportere atomvåpen gjennom landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En japansk granskingsgruppe har funnet dokumenter om en påstått hemmelig avtale som tillater USA å transportere atomvåpen gjennom landet.

Japanske myndigheter har i årtier offisielt benektet at det har eksistert en slik avtale.

Startet gransking

I september innledet statsminister Yukio Hatoyamas sentrum-venstre-regjering en utredning av den påståtte atomavtalen og andre hemmelige avtaler som Japan har med USA, skriver japanske medier søndag.

Fredag orienterte granskingsgruppen utenriksminister Katsuya Okada at den blant tusenvis av papirer i utenriksdepartementets arkiver, hadde funnet dokumenter som kunne knyttes til atompakten.

De konservative nektet

Selv om de konservative regjeringene, som i årtier satt med makten i Japan, hele tiden har nektet for at det fantes en slik avtale, viser tidligere hemmeligstemplede amerikanske dokumenter som ble nedgradert forrige måned at amerikanerne trodde de hadde en overenskommelse om en atompakt med Japan da de to partene undertegnet en ny sikkerhetstraktat i 1960. (©NTB)