Enkelte hadde møtt opp utenfor Senatet for å protestere mot den nye helsereformen. (Foto: Brendan Hoffman/AFP)
Enkelte hadde møtt opp utenfor Senatet for å protestere mot den nye helsereformen. (Foto: Brendan Hoffman/AFP)

Klart for fortsatt debatt om helsereformen

Demokratene fikk alle om bord, og det er nå klart for senatsbehandling av den historiske helsereformen som er Barack Obamas viktigste sak som president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med 60 mot 39 stemmer vedtok Senatet å åpne for full debatt om forslaget om helsereform som ble lagt fram tidligere i uka.

Mobiliserte alle demokratene

Demokratene greide å mobilisere alle sine 60 senatorer til å stemme for fortsatt behandling under den viktige avstemningen lørdag kveld. En av de 40 republikanerne unnlot å stemme.

Avstemningen er en betydelig seier for flertallslederen Harry Reid, som har jobbet utrettelig for å ferdigstille forslaget og få alle demokratene om bord. Hadde han mislykkes, ville hans gjenvalg som senator i Nevada stått i fare.

Flere usikre

Flertallet ble sikret tidligere lørdag da to konservative demokratiske kvinner, Blanche Lincoln fra Arkansas og Mary Landrieu fra Louisiana, sa de ville støtte videre behandling, selv om de ikke føler seg forpliktet til å støtte det endelige forslaget. Kvelden før kom Ben Nelson fra Nebraska om bord.

Alle tre er spesielt skeptiske til forslaget om å opprette et offentlig helsetilbud i konkurranse med de private forsikringsselskapene. (©NTB)