egersundflom
egersundflom

Flomofre i Egersund: – De sier det er farlig her

Familie på fire i Egersund må evakuere etter at grunnmuren på huset ble tatt av flom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Radha Ratendrakumar bor sammen med kone og to små barn i huset som ligger rett ut mot Lundeåne.

Grunnmuren er borte

Det var kona som i går kveld hørte noen lyder under huset. Først i dag oppdaget de at det var deler av grunnmuren som var borte.

– I går kveld klokka 23 var alt helt fint. Det må ha skjedd en gang etter det, sier Radha Ratendrakumar til TV 2 Nyhetene.

Evakuerte familien

Etter at kommunens beredskapsgruppe hadde undersøkt området i dag, ble det besluttet at familien fra Sri Lanka, samt en eldre kvinne som bor i en leilighet i kjelleren, må evakueres.

– Det kommer kanskje mer vann og jeg har fått beskjed om at det er farlig. Vi må flytte ut, sier Ratendrakumar.

Ifølge kommunen er det utsiktene til mer nedbør som fører til at familien nå evakueres.

Les også: Stille før stormen, eller er det verste over?

– Huset kan rase ut

– Hvis ikke dette huset blir sikret så kan hele eller deler av dette huset rase ut og legge seg ved bruene nedenfor og legge seg som en propp slik at elva tar nye løp, sier sekretariatsleder i Eigersund kommune, Leif E. Broch til TV 2 Nyhetene.

– Her har jo havnet gjerder og alt mulig ut i sjøen i natt. Når deler av huset henger utenfor så gir det grunn til bekymring, særlig når vi har Tyskerbrua rett nedenfor, sier plansjef i Eigersund kommune, Dag Kjetil Tonheim.

Skylder på Vegvesenet

Flommen er den tredje i Egersund sentrum på fem år. Mange i kommunen mener det er en utbygging som Statens vegvesen foretok for rundt 20 år siden som er årsaken til de hyppige flommene.

– Elveløpet her har blitt snevret inn til å gjelde bare under broen, og det er betydelig mindre. Det er det man tror har ført til at vannet presses ned til det andre elveleiet ned mot sentrum, sier sekretariatsleder i Eigersund kommune, Leif E. Broch til TV 2 Nyhetene.

Statens vegvesen er overrasket over uttalelsene.

– Vi har ikke fått noen opplysninger eller noen formell henvendelse fra kommunen på at det har vært noe å utsette på denne broen. Men vi er i dialog med kommunen i forhold til at når det nå flommer så er det utfordringer i vassdraget, sier fungerende distriktssjef i Eigersund kommune, Stine Haave Askeland til TV 2 Nyhetene.