– Sviktende arbeidsmoral hovedårsak til sykefravær

Sviktende arbeidsmoral er den viktigste årsaken til det høye sykefraværet, mener 56 prosent av arbeidsgiverne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette kommer fram i en landsomfattende undersøkelse blant toppledere i bedrifter med over 50 ansatte i privat og offentlig sektor som analysebyrået Perduco har utført for arbeidsgiverorganisasjonen Spekter. I alt har 816 personer svart på undersøkelsen som ble avsluttet 13. november.

I undersøkelsen svarer 28 prosent at høyt sykefravær vil være den mest krevende personellutfordringen de neste tre til fem årene. De fleste, 55 prosent, ser på problemet med å rekruttere arbeidskraft som den største utfordringen.

Det er bedrifter innen varehandel og hotell- og restaurantnæringen som ser på sviktende arbeidsmoral som det største problemet (83 prosent). Deretter kommer bygg og anlegg (77 prosent) og transport og kommunikasjon (70 prosent).

Færrest arbeidsgivere som mener at sviktende moral er hovedårsaken, er det innen helseforetakene (33 prosent), kulturnæringen (34 prosent) og undervisningssektoren (39 prosent).

Undersøkelsen viser ellers at 29 prosent mener at manglende lederoppfølging er årsaken til at folk blir syke. Ellers svarer 2 prosent at det skyldes at kvinner er biologisk mer syke enn menn, 7 prosent at kvinner har lavere terskel enn menn til å melde seg syke, 11 prosent belastende arbeidstidsordninger, 14 prosent at de høye fraværet skyldes at kvinner er dobbeltarbeidende og 15 prosent det brutaliserte arbeidslivet. (©NTB)