Ingen canadisk gransking av tortur i Afghanistan

Canadas regjering avviser opposisjonens krav om å innlede gransking av påstandene om at canadiske soldater i flere år overlot fanger til torturister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De viktigste opposisjonspartiene krevde gransking torsdag etter at Richard Colvin, en canadisk diplomat i Afghanistan da mishandlingen fant sted, vitnet i parlamentet om at canadiske myndigheter trolig krenket folkeretten.

Colvin sa at canadiske styrker fra 2005 til 2007 jevnlig overførte til afghanske sikkerhetsstyrker uskyldige fanger som trolig ble grovt torturert.

Nestlederen i Det liberale partiet, Bob Rae, krevde etterpå offentlig gransking av påstandene for «å renske lufta og fjerne denne skyen fra over denne regjeringen». Hans fikk støtte fra Det nye demokratiske partiet og Bloc Quebecois.

Lederen i Bloc Quebecois, Gilles Duceppe, gikk lengre og sa at om regjeringen visste hva som skjedde, var det i strid med Genèvekonvensjonene og dermed en krigsforbrytelse.

Den konservative regjeringen til Stephen Harper har imidlertid stått fast mot den krasse kritikken og avviser enhver gransking. (©NTB)