Sykefraværet øker. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
Sykefraværet øker. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Sykefraværet øker med 10 prosent

Økningen i sykefraværet er blitt regjeringens største hodebry. Regjeringen gjør rett i å endre sykelønnsordningen, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– I 2009 regner NAV med en økning i sykefraværet på 10 prosent. Regjeringen hadde et mål om reduksjon på 20 prosent, men vi får altså en økning på 10 prosent, sa Jens Stoltenberg på LO-konferansen på Gol onsdag.

Stoltenberg varslet at det innen 1. mars må komme på plass en ny sykelønnsordning. Professor Kjell Salvanes ved Norges Handelshøyskole er enig i at en endring må gjennomføres.

– Jeg tror det må gjøres noe. Når over 7,1 prosent av oss er borte på en vanlig arbeidsdag, så er det høye tall. Da er det rett å sette igang tiltak, sier Salvanes til TV 2.

LES OGSÅ: Her går sykefraværet ned

3,2 mrd mer i sykelønn

Bare sist uke måtte regjeringen oppjustere årets utgifter til sykelønn med 3,2 milliarder kroner, til over 36 milliarder kroner for 2009. Noe av utgiftene bør over på arbeidsgiverne, mener Salvanes:

– Å velte dette litt raskere over på bedriftene tror jeg er smart. Da får bedriftene mer ansvar for å gjøre noe med problemet, sier Salvanes.

Ned i Sverige

Nettopp det har svenskene gjort - med nedgang i sykefravær som resultat. Sverige har også endret reglene for hvordan leger skriver ut sykemeldinger, slik Stoltenberg også har foreslått. Kronisk syke og andre svake grupper kan få egne ordninger, mener Salvanes.

– Jeg synes ikke det er relevant å bruke dem som argument for å ikke innføre en ordning for de fleste. Disse gruppene kan heller få spesialordninger, mener Salvanes.