uwe rösler (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)
uwe rösler (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)

Gråt, forbannelse, mobbing og ryggpissing

En treneravgang er mer en enn en enkel pressekonferanse. Se video av minnerike treneravganger her!

Se video av minnerike treneravganger i videovinduet øverst i saken!

Onsdag ble det kjent at Uwe Rösler trekker seg om trener i Viking.

Les også: - Jeg er blitt mobbet og utsatt for bevisste løgner
Les også: Redaktør slår tilbake mot Rösler
Les også: - Trøkket mot Uwe har vært over streken

På pressekonferansen benyttet han anledningen til å ta et oppgjør med lokalpressen. Tyskeren følte seg mobbet og slo kraftig verbalt tilbake.

Men det er ikke bare Röslers avgang som føyer seg inn i minnerike opptredener fra trenere som må levere fra seg klubbtøyet å forlate arbeidsplassen.

Se Rösler ta avskjed med Viking - og gå til frontalangrep på pressen - her (artikkelen fortsetter under):

362761

Her er et lite knippe fra nyere tid:

Kjetil Rekdal (2006):
Fikk store problemer etter å tatt gull med Vålerenga i 2005. Rekdal som tok over roret i 2000 etter at Tom Nordlie ble skyllet ut med sølevannet etter nedrykket høsten sammen år, leverte en verbal rekke som vil stå som en påle i mange år fremover.

Etter et tap mot Fredrikstad ga Rekdal følgende kraftsalve til TV 2 Sportens reporter: «Jeg gidder ikke å reise landet rundt for å bli pissa på!»

21.august var det slutt. Vålerenga innkalte til pressekonferanse og Rekdal benyttet anledningen til å takke for seg etter seks år som trener i klubben og avsluttet seansen slik:

- Jeg skal ha ferie, det har jeg knapt hatt på seks år. På denne tiden av året er det uaktuelt med en ny trenerjobb, så langt Barcelona ikke ringer meg.

Barcelona har fortsatt ikke ringt, men cupgullet med Aalesund i år er nok en god trøst for «I».

Kjetil Rekdal (Foto: Ekornesvåg, Svein
  Ove/SCANPIX)
Kjetil Rekdal (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/SCANPIX)

Stig Inge Bjørnebye (Start 2007)
Stig Inge Bjørnebye gikk fra å være frelser etter å ha reddet Start fra nedrykk i 2006, til å bli regelrett sendt på hodet ut av Kristiansand av illsinte fans som hadde fått mer enn nok av den tidligere Liverpool-backen. 2007-sesongen skulle innlede det som var ment å bli Starts nye æra som toppklubb med Sør Arena som ramme og med dyre brasilianere på banen. Det gikk elendig.

Med Bjørnebye bak roret lignet Start mer og mer et nedrykkslag. I tillegg havnet den daværende Start-treneren i konflikt med sentrale spillere som Bård Borgersen og Steinar Pedersen.

I tillegg ble Bjørnebye angrepet av anonyme kritikere som brukte internett for å spre det Svein Mathisen kalte for en tsunami av hets. Tilslutt ble ledelsen i klubben tvunget til å handle og valgte å bruke Bjørnebyes private hjem til å forhandle frem en sluttpakke. Det endte med at pressen møtte opp i et voksent antall og fikk servert pizza av Svein Mathisen. Pressekonferansen dagen etterpå ble preget av mye koz og klemz og et par gullkorn.

- Jeg vil også påpeke at jeg ikke er ferdig som trener. Jeg kommer tilbake. Sterk og klar.

- Nå håper jeg det kommer en positiv effekt ut av at jeg trekker meg slik at klubben nå kanskje berger plassen, sa den avgåtte treneren.

Start rykket som kjent ned og Bjørnebye har skrevet bok i mellomtiden.

Stig Inge Bjørnebye (Foto: Schrøder,
  Tor Erik/ SCANPIX)
Stig Inge Bjørnebye (Foto: Schrøder, Tor Erik/ SCANPIX)

Knut Tørum (2007)
Leverte en av fotballhistoriens mest følelsesladede pressekonferanser. Mannen som tok gull med Rosenborg i 2006, fikk merke kjøret for alvor på Lerkendal året etterpå. Spesielt forholdet mellom ham og Knut Torbjørn Eggen ble iskaldt.

Tørums siste kamp var seieren mot 2-0-seieren mot Valencia i mesterligaen. Dagen etterpå fikk han sparken og var så gråtkvalt under seansen at han måtte gå for å hente seg inn igjen. Var tilbake på Lerkendal i høst som Start-trener.

Da gråt han ikke. Start slo Rosenborg som eneste lag i Tippeligaen 2009.

Tom Nordlie (2007):
Trenernomaden er godt kjent med pressekonferanser enten han blir ansatt eller får sparken.

Det siste skjedde i Lillestrøm. Klubben i Nordlies hjerte og som ikke kunne leve av fjerdeplasser. Nordlie tok en fjerdeplass og et cupgull, men det tok ikke lang tid før glansen fra pokalen var blitt tilsmusset med indre uro. En maktkamp mellom Nordlie og Jan Åge Fjørtoft tok strupetak på hele klubben. I tillegg begynte deler av spillergruppen å bli kraftig lei av Nordlie som sjef.

Det endte med at han måtte gå. Pressekonferansen ble også her en minneverdig seanse der Nordlie benyttet anledningen til å ta et oppgjør med sin tidligere sjef Jan Åge Fjørtoft.

- Vi er totalt uenige. Det får ligge der. Man blir ikke noe lykkeligere av å finne diagnoser til ting. Jeg må gjøre ting for å bli bra, som trener og som person, og for at klubben skal bli frisk. Alle ting er vurdert og evaluert gjennom natten. Takk for meg.

Tom Nordlie (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Tom Nordlie (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Mons Ivar Mjelde (2008):
Hvordan gi en trener sparken året etter at mannen tok gull? Rosenborg fikk den erfaringen i 2007. Brann fikk den i fanget på tampen av 2008-sesongen. Mons Ivar Mjelde tok gull med Brann som første trener siden 1963. Men for å sitere Tom Nordlie: Det er ikke lang vei mellom det være geni til å bli idiot.

Brann skulle bruke gullet i 2007 til å ta steget ut i Europa og prøve å forsvare første plassen. 2008-sesongen ble noen europeiske oppturer og plass i gruppespillet i UEFA-cupen, men på hjemmebane ble det uro og svake resultater.

Begeret var fullt da Mjelde gav spillerne skylden for at laget tapte 3-2 mot Molde etter å ha ledet 2-0 til pause.

- Jeg har ikke fått press fra noen. Jeg har tatt dette valget selv. At jeg stiller plassen min til disposisjon, er en totalavgjørelse ut fra sesongen 2008. Det har vært noen oppturer, men selvfølgelig også noen tilbakeslag. Vi har tapt noen kamper som vi synes har vært uforklarlig, sa Mjelde i sin avskjedstale.

Mons Ivar Mjelde (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)
Mons Ivar Mjelde (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)

Kent Bergersen (2009):
Lyn prøvde i lang tid å kvitte seg med Bergersen, men hadde store problemer med å få til en avtale med treneren. Imens stod Bergersen fast på at så lenge han var under kontrakt så var han Lyn-trener. Mot ledelsen i klubbens vilje, dro Bergersen på trening.

Det endte med at hele økten ble avlyst og spillerne ble sendt på joggetur.

- Ettersom situasjonen rundt Kent Bergersen er uløst, ble begge parter enig om at det beste for klubben var at vi ikke hadde normal trening i dag, men tok en joggeøkt i stedet, sa sportssjef Rolf Magne Walstad.

Lyn klarte tilslutt å stille nok penger til å betale Bergersen det han mente han hadde krav på og leverte i tillegg en iskald pressemelding om at treneren ikke hadde den nødvendige tillitt til å kunne lede laget. Bergersen svarte med å lure på hvordan klubben som var tvunget til å selge spillere hadde råd til å gi treneren sparken.

Gunnar Halle overtok og ble ingen redningsmann. Ei heller økonomisk. Lyn er nå på randen av konkurs.

Kent Bergersen (Foto: Hansen/SCANPIX)
Kent Bergersen (Foto: Hansen/SCANPIX)